Terug naar overzicht

7 tips voor een waardevolle intervisie

Vrijwel alle jeugdhulpverleners die op hbo-niveau of hoger werken moeten zich registreren bij de SKJ. Eén van de eisen die de SKJ stelt aan herregistratie is dat er punten behaald worden op het gebied van reflectie. Deze punten kun je halen door intervisie, begeleid of intercollegiaal, en/of supervisie te volgen. Afgelopen jaar bood Advizo begeleide intervisie voor jeugdzorgwerkers aan een aantal van haar medewerkers. En met succes! De intervisie werd gemiddeld met een ruime 8 beoordeeld.

Wil jij ook weten hoe je een succesvolle intervisiegroep opstart? Lees dan hier onze tips!

1. Bereid je goed voor

Zorg dat je van tevoren goed op de hoogte bent van de huidige eisen die de SKJ stelt aan intervisie. Deze zijn anders voor de professionals die in de kamer voor Jeugdzorgwerkers of Jeugd- en Gezinsprofessionals geregistreerd zijn dan voor de pedagogen en psychologen. Je kunt dus niet zomaar een gemengde groep opstarten!
Zorg er in ieder geval voor dat je:

  • Een door de SKJ goedgekeurde methodiek gebruikt. De methodiek moet gericht zijn op reflectie op jouw handelen, niet op een inhoudelijke vraag. Onze groep vond de Balint-methode het fijnst. Deze methode biedt een duidelijke structuur, heldere stappen en niet te veel gepuzzel met normen en waarden. Dat laatste was wel aan de orde bij de dilemma-methode. Dit kostte ons te veel tijd en werkte daardoor niet prettig.
  • Weet wat je uiteindelijk moet opsturen naar de SKJ. Je moet o.a. een intervisieverklaring hebben die iedereen die meedoet ondertekent. Ook moet je leerdoelen en een leerverslag uploaden. Deze moeten ook weer aan bepaalde eisen voldoen. Als je dit meteen aan het begin goed regelt, weet je zeker dat je niet voor niets intervisie volgt. Deze documenten zijn te vinden bij ‘links en downloads’ op de website van de SKJ.
  • Voldoende deelnemers hebt. Je intervisiegroep moet minimaal 4 en maximaal 8 deelnemers hebben volgens de SKJ. Zorg dat je groep bestaat uit 5 of 6 deelnemers, dan kunnen de bijeenkomsten ook doorgaan als er een keer iemand ziek of met vakantie is.
  • Een vaste groep vormt. De SKJ vindt het niet erg als iemand een keer afwezig is, echter mag de samenstelling van je intervisiegroep niet iedere keer volledig verschillen. Zorg dus dat je een groep hebt die zich in ieder geval voor een half jaar of een jaar wil committeren!

2. Maak je leerdoel samen

Onze groep kwam voor het eerst bij elkaar op een maandagavond. In de drukte van het werk was vrijwel niemand eraan toegekomen om een leerdoel op te stellen. Dus dat hebben we samen gedaan. Achteraf een gouden greep! Iedereen liep de deur uit met een leerdoel dat hij of zij nooit zelf had bedacht. Door kritische vragen van de begeleider en de andere deelnemers werd iedereen aan het denken gezet. Dit leidde tot leerdoelen die écht tot de kern kwamen.

3. Stel een voorzitter aan

Ondanks dat de meeste intervisiemethodieken duidelijke stappen hebben geformuleerd, blijkt het in de praktijk nog best lastig om deze ook strikt te volgen. Het is natuurlijk ook heel verleidelijk om direct een oplossing te bedenken als iemand een probleem schetst. We zijn niet voor niets hulpverleners! Echter, de meest gehoorde feedback van onze groep was toch: niet te veel uitweiden en duidelijke beurtverdeling. Strak voorzitten dus!

4. Neem er de tijd voor

Als je echt iets uit je intervisie wil halen, dan heb je tijd nodig. En die zul je moeten maken. Niet altijd gemakkelijk met die drukke agenda’s, maar noodzakelijk. Bedenk eens of jij je open zou stellen als iemand anders de hele tijd op zijn horloge zit te kijken of het al tijd is? Waarschijnlijk niet. Zorg dus dat je voldoende tijd reserveert in je agenda en tussendoor even pauze houdt. Je kunt altijd nog eerder stoppen als je eerder klaar bent. Wij waren meestal met een groep van 6 of 7 deelnemers en hadden dan 2 tot 2,5 uur de tijd. Deze tijd hadden we ook echt nodig!

5. Zorg voor een veilige sfeer

Aanvullend op de vorige tip: zorg voor een veilige sfeer. Wees oprecht geïnteresseerd in elkaar en doe serieus mee. Stel elkaar vragen en oordeel niet. Probeer elkaar echt te helpen. In onze groep ontstonden daardoor hele mooie en leerzame momenten. De veilige sfeer werd in onze evaluatie meermaals genoemd als positief punt!

6. Maak notulen tijdens de vergadering

Laat iemand, bij voorkeur op een scherm waarop iedereen mee kan lezen, notuleren. Je kunt zo belangrijke informatie nog even teruglezen en checken of het klopt met hoe de inbrenger het bedoeld heeft. Daarnaast heb je niet ook na je bijeenkomst nog die vervelende notulen die uitgewerkt moeten worden. Wij stuurden de notulen altijd direct door na de bijeenkomsten. Op die manier had iedereen altijd een up-to-date dossier. Lekker efficiënt!

7. Denk goed na over het tijdstip van intervisie

Hoewel het natuurlijk ook heel leerzaam kan zijn, is intervisie voor veel professionals toch een ‘moetje’. Werk is vaak al druk, dus waar haal je dan nog de tijd vandaan om intervisie te doen? Lastig! Onze tip is in ieder geval om er goed over na te denken over het meest geschikte tijdstip. Wij deden dit op maandagavond en dat vonden veel mensen toch wel zwaar. Na een lange werkdag en vaak ook files was het een hele bevalling om nog een paar uur serieus bezig te zijn. Plan je intervisie dus bij voorkeur op een moment dat je nog fris en fruitig bent, dan haal je er het meeste uit.

Heb jij nog tips?

Wij zijn ervan overtuigd dat deze 7 tips helpen om van een intervisie een waardevolle intervisie te maken. En bedenk ook als je er van tevoren voldoende tijd insteekt, dat het je niet veel meer dan 2,5 uur in de 6 tot 8 weken kost. Heb jij nog aanvullende tips of vragen? Wij horen het graag! Neem contact met ons op!