Terug naar overzicht

Ambulant begeleider JOS, wat doe je dan?

Jeugdondersteuning Op School (JOS) heeft dit schooljaar (2017/2018) een start gemaakt op alle reguliere voortgezet onderwijsscholen in de regio Midden-Holland. JOS is ontwikkeld vanuit de visie dat scholen en zorgaanbieders meer met elkaar moeten samenwerken. Door deze bundeling van krachten worden leerlingen, gezinnen en docenten voorzien van begeleiding en training. Jongeren kunnen met behulp van een ambulant begeleider van JOS werken aan het ontwikkelen van hun vaardigheden. Denk hierbij aan faalangst, sociale vaardigheden en onzekerheid. Door op een laagdrempelige manier vroegtijdig en op eigen verzoek van de leerling hulp te bieden, kan worden voorkomen dat tieners thuis komen te zitten door hun problemen. Een JOS-traject duurt zo kort als mogelijk, en zo lang als nodig. Het doel is dat de leerling zich sterker en zelfverzekerd genoeg voelt om te stoppen met het traject of dat hij of zij via het eigen netwerk voldoende hulp krijgt.

Rona vertelt wat het werken als JOS’er inhoudt: “Bij aankomst op school praat ik bij met collega’s onder het genot van een kop koffie. Het is belangrijk om te weten wat er onderling speelt, zowel bij collega’s zelf als bij ‘hun’ jongeren. Nadat ik mijn mail heb gecheckt, maak ik mijn to-do-lijstje. Dit bestaat uit voorbereidingen van gesprekken en trainingen, het aanmelden van de leerlingen bij Enver, gespreksverslagen maken en natuurlijk de gesprekken zelf. Spelenderwijs leer ik tieners tijdens ons gesprek om emoties te uiten, zelfverzekerder te worden of sociaal vaardiger. De tieners zijn vaak heerlijk mondig en open. Daarom vind ik het zo leuk om met hen te levelen. Zeker wanneer ik merk dat ze echt wat bereiken door mijn training; wat een geweldig gevoel is dat!

Ik ben van nature een aanpakker, dus het korte hulptraject dat JOS voor ogen houdt, past heel goed bij mij. Regelmatig heb ik contact met de gedragsdeskundige van Enver om op mijn handelen te reflecteren en kwesties gezamenlijk te bespreken. Door mijzelf voortdurend te ontwikkelen en te leren van elkaar, word ik steeds beter in mijn vak zodat ik altijd de beste hulp kan verlenen. Als je affiniteit hebt met jongeren is werken als ambulant begeleider bij JOS een aanrader!”

Rona ten Westenend, Ambulant Begeleider JOS.