Het is algemeen bekend dat er binnen de jeugdzorg veel personeelstekorten zijn en dat hierdoor de werkdruk in deze sector enorm hoog is. Dit is dan ook de grootste reden dat organisaties enkel gebaat zijn bij het aannemen van ervaren krachten. Ze zoeken hier ook bijna uitsluitend naar als ze vraag hebben naar nieuw personeel. Hierdoor ontstaat er een cirkel waarin gemotiveerde junior afgestudeerde kandidaten, met vaak mooie stage-ervaringen, moeilijk aan een baan komen. Organisaties hebben geen ruimte voor jonge professionals die staan te popelen om aan de slag te gaan. Er is simpelweg geen capaciteit om de werkdruk tijdelijk op te hogen om onervaren medewerkers in te werken en uitgebreid te begeleiden aan het begin van hun loopbaan. Als Advizo voelden wij sterk dat wij hier iets in konden betekenen.
Vanuit Advizo beschikken wij over jeugdzorgprofessionals met jaren ervaring in het vak, waaronder Rozanne. Rozanne is recentelijk gestart als coördinerend werkbegeleider voor een gecertificeerde instelling (GI) in omgeving Utrecht. Vanuit haar rol begeleidt zij junior medewerkers om ze op hun eigen tempo mee te nemen in het werkveld en in te werken. Op deze manier neemt zij bij de organisatie het stuk inwerken voor een groot deel weg. Hierdoor hoeft de werkdruk niet tijdelijk opgehoogd te worden binnen de teams en is er zelfs direct een werkdrukverlaging omdat deze junior medewerkers direct een eigen caseload draaien. Vanuit de werkgever is er over het algemeen wel betrokkenheid als het gaat om binding met het team en de organisatie zelf. Het is de bedoeling dat de medewerker na het inwerken in het team integreert en wordt overgenomen door de opdrachtgever. Er zal vanuit deze visie ideaal gezien dus ook een medewerker van het team zijn aangesloten bij het inwerktraject. Rozanne is er voor het inhoudelijke deel en voor een stukje persoonlijke groei. Uiteraard is deze indeling altijd in samenspraak met de organisatie om op die manier maatwerk te kunnen bieden naar behoefte.
Rozanne wil nog eens goed benadrukken dat het vak niet te leren is binnen een half jaar of tien jaar. “Je zult altijd dingen blijven tegenkomen die je voor het eerst meemaakt. Dan is het altijd weer even zoeken hoe daarmee om te gaan.”
Wel behandelt Rozanne de meest voorkomende zaken zoals omgaan met weerstand en hoe te handelen in situaties waarin je eigen veiligheid in het geding komt. Maar ook hoe hulpverlening ingezet kan worden om de doelen uit het plan van aanpak te behalen. Daarnaast vindt Rozanne het belangrijk om het tempo van de medewerker aan te houden. “Samen nemen we de dag en casussen door en kijken we bij welke onderdelen er nog extra ondersteuning nodig is en wat al zelfstandig lukt.” Rozanne is het eerste aanspreekpunt voor de medewerkers. Ze mogen Rozanne te allen tijde aanhaken of vragen om advies.
Rozanne krijgt veel energie van haar functie als coördinerend werkbegeleider. Ze vindt het leuk om vanuit jarenlange ervaring haar kennis over te dragen op een nieuwe generatie jeugdzorgprofessionals. Geen enkel team of project is hetzelfde waardoor Rozanne zichzelf ook blijft ontwikkelen. Met alle ervaring die zij meebrengt waren wij erg benieuwd welke karaktereigenschappen volgens Rozanne prettig zijn als junior jeugdbeschermer.
“Als junior jeugdbeschermer is het belangrijk dat je flexibel en stressbestendig bent. Je werk is nooit écht af en daar moet je mee om kunnen gaan. Er komt altijd wel iets om de hoek kijken. Dat maakt het werk erg afwisselend en leuk. Verder is het goed om je ervan bewust te zijn dat je binnen het gedwongen kader werkt. Dat betekent dat mensen er in de eerste plaats niet voor kiezen om met je te werken, maar het ze wordt opgelegd. Dan is het belangrijk dat je het als een uitdaging kunt zien om met deze weerstand om te gaan en toch de samenwerking op te zoeken. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat iemand geen contact wil omdat ze een slechte ervaring hebben. Dan moet dat vertrouwen weer worden hersteld. Dat kost tijd en energie maar is enorm belangrijk in het werk”
“Een andere prettige karaktereigenschap is wanneer je je grenzen goed kan aangeven. Stevig in je schoenen staan helpt, maar aangeven als dat even niet lukt, is essentieel. Soms moeten er pittige beslissingen worden genomen en er kan dat altijd iets voorkomen waardoor je wordt getriggerd. Durf dan ook aan te geven als het te veel wordt. Dat is een stukje openheid, maar ook een stukje menselijkheid wat je meeneemt als professional.”
“Wat ik wil meegeven is dat je er binnen dit vak nooit alleen voor staat en het prachtig werk is om uit te voeren. Zo ben ík er aan het begin voor je, maar heb je daarnaast ook je team en gedragswetenschappers waar je op kunt bouwen. Belangrijke beslissingen maak je nooit alleen, maar altijd met je team en/of gedragswetenschapper. Door elkaar te betrekken kun je elkaar sturen en van elkaar leren.”
Bij Advizo bieden wij jou de mogelijkheid om als jeugdzorgprofessional in de uitvoering een ontwikkelslag te maken naar de rol van coördinerend werkbegeleider via een trainingstraject. Je werkt hierbij onder contract via Advizo voor 32 tot 36 uur en gaat bij verschillende opdrachtgevers op tijdelijke projectbasis aan de slag als bijvoorbeeld Medewerker Veilig Thuis, Jeugdconsulent of Jeugdbeschermer. Tijdens dit traject van ongeveer een jaar volg je trainingen die inzoomen op belangrijke aspecten van coachen, mentorschap en werkbegeleiding.
Bij positieve afronding van het traject na ongeveer een tot twee jaar en voldoende werkervaring binnen de Jeugdbescherming en/of Veilig Thuis, groei je door naar de functie van Coördinerend werkbegeleider naast jouw uitvoerende rol als jeugdzorgprofessional. Dit betekent dat jij in staat bent om zelfstandig junior medewerkers te begeleiden bij opdrachtgevers binnen de mobiele teams van Advizo.