Terug naar overzicht

Ervaren jeugdbeschermer meets Careflex/Advizo: Yvonne vertelt

Yvonne werkt op dit moment als jeugdbeschermer bij het Leger des Heils via Advizo. Van oorsprong is ze gestart als jeugdbeschermer (destijds gezinsvoogd) en heeft ze inmiddels een afwisselende jeugdzorgcarrière achter de rug. De ervaren jeugdzorgwerker vertelt hoe ze startte bij Careflex, wat later het Careflex/Advizo team werd, wat het haar tot nu toe gebracht heeft en haar verdere ambities.

 

“Ik wilde onderzoeken of het gedwongen kader me nog steeds lag”

“Ik had in het verleden al ervaring als jeugdbeschermer, maar heb in 2011 de overstap gemaakt naar de palliatieve zorg. Op een gegeven moment in 2017 wilde ik meer uren gaan draaien, maar dat kon niet bij mijn toenmalige werkgever. Toen kwam ik bij Indeed de vacature tegen van Careflex voor ‘meewerkend jeugdbeschermer’: een soort coach om een nieuw basisteam op te zetten, in te werken en vervolgens weer door te stromen. Dat leek me wel wat, dus ik solliciteerde. Tegelijkertijd was ik ook in gesprek bij Advizo. Achteraf grappig; bij allebei heb ik een heel leuk gesprek gehad!

“Uiteindelijk heb ik voor Careflex gekozen, omdat ik had gehoopt dat de functie waar toen sprake van zou zijn van de grond kwam. Dat is helaas niet gebeurd. In plaats daarvan ben ik toen gestart in opdracht bij Jeugdbescherming Rotterdam-Rijnmond in Spijkenisse, een zwangerschapsvervanging voor 5 maanden. Mijn doel hiermee was om te onderzoeken of ik het gedwongen kader nog steeds leuk vond. Van daaruit heb ik me via diverse opdrachten weer verder ontwikkeld in de jeugdzorg.”

 

“Bewust gekozen voor detachering”

“Ik heb bewust de keuze gemaakt voor detachering, want ik kon op die manier kiezen uit opdrachten en kon zo vrij snel een baan krijgen. Het grote voordeel van detachering is dat je in meerdere keukens kunt kijken: in zowel het gedwongen als het vrijwilliger kader, en bijvoorbeeld bij Veilig Thuis met kortdurend contact met de gezinnen. Careflex is een leuke werkgever en er is veel mogelijk. Het is er vernieuwend en je kan altijd wel met ideeën komen.”

 

Afwisseling en snel schakelen

“Ik vind het leuk om ergens in te springen waar de nood hoog is, en dan dingen snel op te pakken en te regelen, op te lossen en dan weer door. Ik hou van die afwisseling. Tot nu toe heb ik me altijd heel erg welkom gevoeld in de teams waar ik in heb gezeten. Als er geen vast personeel is, dan is het heel fijn voor die organisaties om iemand te hebben die zaken tijdelijk oppakt totdat je die dingen weer kunt overdragen. Ik vind het snelle schakelen en contact leggen erg leuk. Een team ontmoeten, de samenwerking opzoeken. En zeker bij jeugdbescherming loop je vaak wat langer mee met een gezin en dat is niet altijd makkelijk. Dan weet je: dit houdt op dan kan ik het daarna weer overdragen.”

 

“Goed plannen en aan de slag. Daar zie ik wel uitdaging in.”

Hoe ze dit dan aanpakt? “Ik verbind me met mijn hart met de kinderen en ouders en dan geef ik van tevoren altijd eerlijk aan: ik ben gedetacheerd. Dat is heel vervelend want vaak hebben die mensen al meerdere jeugdbeschermers gehad. Maar ik zeg dan: laten we gewoon samen kijken wat er nodig is. Zo krijg je ook wel die ouders mee elke keer. Het is vooral een kwestie van goed plannen en aan de slag. Voor mij is dan de uitdaging om ervoor te zorgen dat alles loopt en dat alles wat af is, af moet zijn voordat ik wegga. En hulp inzetten natuurlijk. Daar zie ik wel een uitdaging in.”

 

Van zorgmanager naar Leger des Heils

Coachend werk ligt haar goed, vertelt ze: “Ik ben een paar jaar zorgmanager geweest bij Careflex. Door het samengaan van Careflex/Advizo eind 2021, was deze functie niet meer te combineren met mijn eigen opdracht. Ik ben toen als coach/jeugdzorgexpert verdergegaan en kreeg een opdracht bij het Leger des Heils, om nieuwe medewerkers in te werken. Heel erg leuk! Helaas waren er uiteindelijk maar 2 medewerkers in plaats van de 4 die zouden starten, dus toen werd ik gevraagd om daarnaast ook mijn eigen caseload te draaien. Dat heb ik een tijd gedaan in Dordrecht/Rotterdam en nu zit ik in Den Haag. Volledig op caseload, want er zijn op dit moment geen nieuwe medewerkers om in te werken. Ik hoop dat die nog komen, maar zo niet, dan zit ik hier voorlopig even goed als jeugdbeschermer. Het Leger des Heils is een leuke organisatie en ik zit in een leuk team.”

 

Trainingen geven voor Careflex/Advizo

Naast de 36 uur die ze bij Leger des Heils werkt, geeft ze ook trainingen voor Careflex. Zoals een VR training over huiselijk geweld. Yvonne: “Dat is erg leuk om extra ernaast te doen. De VR-ervaring is een mooie manier om mensen een stukje bewustwording mee te geven.”
Daarnaast heeft ze ook de ambitie om haar kennis en ervaring door te geven aan de volgende generatie jeugdbeschermers. Yvonne: “Het liefst wil ik een opdracht als coach. Vanuit mijn werk en vanuit levenservaring vind ik het leuk om jonge mensen aan de hand mee te nemen en het vak bij te brengen. Als jeugdbeschermer, maar het kan ook op een ander vlak zijn. Ik wil echt nog wel een stap maken in mijn werkcarrière als coach.”

 

“Careflex/Advizo luistert naar mijn wensen”

“Ik heb dankzij Advizo een aantal mooie kansen gekregen, zoals de functie als jeugdzorgexpert en de opdracht bij Leger des Heils als coach. Nu zijn zowel Careflex als Advizo voor mij op zoek om een nieuwe, soortgelijke opdracht voor me binnen te halen. Zowel Careflex als Advizo weten mijn wens daarin. Dus mocht er iets langskomen wat ik heel leuk vind als coach, dan ga ik eerder stoppen met mijn huidige opdracht.”

 

Elkaars krachten versterken met Careflex/Advizo

Het samengaan van Careflex en Advizo heeft Yvonne als erg positief ervaren. Ze vertelt: “De directeuren van Careflex en Advizo zijn jonge, enthousiaste mensen die steeds bezig zijn met de vraag hoe ze mensen kunnen versterken en hun krachten naar boven kunnen halen. Dat vind ik leuk om te zien.”
Voor de onderlinge binding wordt goed gezorgd. Careflex organiseert van oudsher wel heel veel evenementen voor het team, zoals een winterbarbecue, een teamdag, en intervisie. Advizo organiseert kwartaalbijeenkomsten, waar veel vakkennis wordt gedeeld en jeugdzorgwerkers elkaar kunnen ontmoeten. Yvonne: “Deze evenementen zijn nu toegankelijk voor iedereen die vanuit Advizo en Careflex werkt. En de opdrachten lopen dankzij de samenwerking ook allemaal een beetje in elkaar over. En dat is juist het leuke van het samengaan: dat er nu veel meer mogelijk is.”

 

Problemen van een afstandje bekijken

“Met de meeste van mijn opdrachten heb ik geluk gehad en zat ik altijd in fijne teams. Ook ben ik wel eens in een team terechtgekomen dat iets minder was. Maar het mooie is dan als gedetacheerde: je zit ergens tijdelijk, je bent geen onderdeel van de organisatie. Je kunt de problemen en dynamiek in het team dus van een afstandje bekijken. Een werkbegeleider vroeg me dat ook ooit eens: ‘Yvonne, hoe kijk jij ertegenaan, kan je ook iets meegeven aan het team?’ Om op die manier mee te kijken vind ik hartstikke leuk.”

 

Welke eigenschappen moet je bezitten in het Careflex/Advizo team?

Als Careflex/Advizo medewerker kun je op diverse opdrachten worden ingezet, waarbij jeugdbeschermer de zwaarste functie is. Yvonne: “Zeker als jeugdbeschermer moet je wel een regelaar zijn. Je bent casusregisseur, geen hulpverlener. Vroeger was je meer met hulpverlenen bezig, nu moet je echt een helikopterview hebben. Je kijkt naar wat er nodig is om de onveiligheid weg te nemen in een gezin, zodat mensen op eigen kracht weer verder kunnen. Het fijne daarbij is wel: je bent zelf verantwoordelijk voor je casus, maar je hebt altijd het team achter je om beslissingen mee te nemen en afwegingen te maken. 
Zeker tegen jonge mensen die net zijn afgestudeerd zou ik zeggen; start eerst op een groep als ambulant werker of groepswerker of in een wijkteam, dat is net iets lichter. Van daaruit doe je ervaring op en kun je doorgroeien naar jeugdbeschermer.”

 

“Denk in mogelijkheden, niet in onmogelijkheden!”

Wat raadt ze andere jeugdzorgwerkers aan die overwegen te solliciteren bij Careflex/Advizo? Yvonne: “Als je de affiniteit hebt en het graag wilt, ga vooral het gesprek aan bij Careflex of Advizo. Er is veel mogelijk. Heb je al een SKJ-registratie dan is het wel makkelijker, maar zo niet ook dan zijn er wel mogelijkheden. Ik zou zeggen: denk vooral in mogelijkheden, niet in onmogelijkheden!”

 

Verder praten?

Verder praten over jouw kansen binnen de jeugdzorg? Neem contact met ons op!