De crisisopvangcentra van Enver zijn er voor kinderen die, zoals de naam al doet vermoeden, vanwege een crisis door hun jeugdzorgwerker per direct uit huis zijn geplaatst en daardoor tijdelijk ergens anders moeten wonen. De jeugdzorgwerker zal gedurende de tijd dat het kind op de crisisopvang woont op zoek gaan naar nieuwe huisvesting waar het kind langere tijd kan verblijven. Dit gebeurt in samenwerking met diverse hulpverleningsinstanties, waaronder Enver. Daarbij wordt gekeken of het kind onder begeleiding weer naar huis kan, het eigen netwerk van het kind hem of haar kan opnemen of dat er naar een nieuwe verblijfplaats moet worden gezocht. De periode waarin de uiteindelijke beslissing wordt genomen over de nieuwe verblijfplaats van het kind varieert tussen zeven dagen en twee maanden.
Werken bij zo’n crisisopvang voor kinderen, dat kan niet iedereen. Zoals vele functies in de (jeugd)hulpverlening vraagt ook deze functie van je dat je goed in staat bent om je werk op je werk te laten, en dus niet mee naar huis te nemen. Naast deze eigenschap moet je ook een flexibele instelling hebben. Geen dag is namelijk hetzelfde. Je weet nooit wat er gaat gebeuren, je weet nooit wie er is en je weet nooit wat wat je moet gaan doen.
Gijs werkt als groepswerker bij een crisisopvang van Enver. Lees mee hoe een werkdag van Gijs eruit ziet. Of eruit zou kunnen zien, want dat weet je maar nooit: “Je werkt bij een crisisopvang in een team van 8 personen. Binnen dat team moeten er 3 diensten verdeeld worden: kantoordienst, brugdienst en slaapdienst. Welke dienst je ook hebt, je begint en eindigt met een overdracht. Dat houdt in dat je leest wat er in de periode dat je er niet bent geweest is gebeurd en dat je bespreekt met de aanwezige collega’s wat hun ervaringen tijdens hun dienst waren. Samen stem je vervolgens af wat er moet gebeuren.
De werkzaamheden zijn heel divers. Hierbij enkele voorbeelden:
huishoudelijke taken zoals wassen, koken, boodschappen doen, schoonmaken;
sociale taken zoals het begeleiden van activiteiten in de avonden of het weekend of ondersteuning bieden bij het maken van huiswerk;
hulpverlenende taken zoals contact met ouders, school of jeugdzorgwerker;
hulpverleningsinstanties, evaluatiegesprekken en mentorgesprekken met het kind over wat hij/zij nodig heeft en hoe ik daar als groepswerker op kan anticiperen;
rapportage taken zoals het schrijven van plannen van aanpak, evaluaties en overdrachten.
De diversiteit en afwisseling in de werkzaamheden vind ik heel leuk. Ook dat onvoorspelbare van de dag houd ik van. Natuurlijk doen wij met elkaar ons best om de periode dat het kind hier is, het zich zo goed mogelijk te laten voelen, maar thuis zou in theorie toch de fijnste plek moeten zijn voor een kind. Wat is het confronterend als een kind het fijn vindt om hier te zijn, dat hij of zij liever hier is dan thuis! Ik werk in nauwe samenwerking met mijn teamleden. Samen bepalen we het reilen en zeilen van de crisisopvang. Goede communicatie en een goede werksfeer zijn heel belangrijk, en daar moet iedereen zijn best voor doen. Als ik aan het einde van mijn dienst naar huis rijd, neem ik altijd bewust afstand van mijn werk door te luisteren naar muziek.
Ben jij op zoek naar een afwisselende baan waarbij je het dagelijks leven op een leefgroep in goede banen leidt samen met je collega’s? Misschien is een functie als groepswerker bij een crisisopvang of een andere leefgroep ook iets voor jou.”
Gijs, groepswerker Enver.
Ook werken als groepswerker? Bekijk hier alle openstaande vacatures van Advizo.