Terug naar overzicht

Guus vertelt: zijn overstap naar de jeugdzorg

 

Guus is in april gestart met zijn SKJ-traineeship bij Careflex, onze zusterorganisatie binnen de Partinzo Groep. Hij woont met zijn vrouw en twee kinderen in het gezellige Den Bosch. Hiervoor heeft Guus jaren als zelfstandige binnen de horeca gewerkt. De coronaperiode heeft Guus aan het denken gezet over zijn toekomst binnen de sector. Het financiële plaatje in combinatie met zijn werk-privé balans heeft hem over de lijn getrokken om op zoek te gaan naar een nieuwe baan.

In de horeca heeft Guus het altijd erg leuk gevonden met jongeren en studenten te werken. Samen met zijn studieachtergrond in Culturele Maatschappelijke Vorming (voorganger van Social Work) heeft dat geresulteerd in een gerichte interesse in de jeugdzorg. Echter bleek het erg lastig om zonder de juiste werkervaring en zonder SKJ-registratie een baan te vinden binnen het vakgebied. Totdat hij na een kennismaking bij Advizo op de hoogte werd gebracht van een nieuwe mogelijkheid die zich had voorgedaan binnen de Partinzo Groep: een SKJ-traineeship via Careflex.

 

Werken en leren combineren 

 

Na twee leuke gesprekken bij Careflex is Guus begin dit jaar binnen verschillende organisaties gestart met intramuraal werken. Samen met zijn zorgmanager is hij, naast zijn ad hoc diensten, zijn SKJ-traject gaan uitwerken. Een SKJ-traject is een erg persoonlijk traject en bij Guus betekent dit een 45 EC traject van 5 modules, waar hij 6 tot 9 maanden mee bezig zal zijn. In mei is hij dan ook officieel gestart met zijn SKJ-traineeship.

 

"Je krijgt de kans om te proeven van de mogelijkheden
en leert veel verschillende  mensen kennen met hun verhalen"

 

“Aan het begin was het wel wennen. Van de vele uren in de horeca als zelfstandige naar een 32-urige werkweek. Daarnaast zie je veel verschillende plekken waar je voor de eerste keer komt. Wat leuk is, want zo krijg je de kans op te proeven van de verschillende organisaties en vormen van zorg en leer je veel verschillende mensen met hun verhalen kennen.”

Voor Guus voelen de SKJ-modules weer heel schools. “De modules bestaan uit veel lezen en daar opdrachten over maken. Deze upload je en zo worden ze beoordeeld. Het is ook wel weer leuk om na jaren in de horeca weer in de boeken te duiken en iets nieuws te leren. Ik voel daarnaast ook écht de verantwoordelijkheid om me goed te verdiepen in het vakgebied.”

Guus vindt het leren en werken goed te combineren. “Tijdens rustige momenten op werk of met slaapdiensten is het ideaal om de boeken er tussendoor eens bij te pakken en alvast wat leeswerk te doen. Uiteraard ontkom je er niet aan ook in je vrije tijd te studeren.”

Tijdens zijn traineeship wordt Guus begeleid en ondersteund door zijn zorgmanager om zijn SKJ-traject in te richten. Samen met de planning deelt hij zijn werkuren in. Op een bepaald moment heeft Guus aangegeven dat hij de ad hoc diensten lastig kon combineren met zijn gezinsleven. Hierover is hij in gesprek gegaan met zijn zorgmanager. Vervolgens hebben zij samen kunnen organiseren dat Guus deels een vaste plek heeft kunnen krijgen binnen één organisatie waar zijn rooster ruim op voorhand bekend is. Dat bevalt erg goed.

 

Proeven in verschillende keukens

 

Ook heeft Guus de kans gekregen om de zorg breder te leren kennen dan enkel de jeugdzorg. Dit heeft hem veel inzichten opgeleverd en zijn interesses is het vakgebied verbreed.

 

"Ik ben me juist breder gaan oriënteren dan aan het begin.
Het is fijn om in deze periode veel te kunnen zien en ervaren"

 

“Toen ik startte met solliciteren, was ik ervan overtuigd dat ik de richting van jeugdconsulent op wilde. Nu ik op de groep heb gestaan, merk ik dat ik het ook heel leuk vind om samen met de jongeren op te trekken en iets op te bouwen. Zo ga ik met één jongere wel eens sporten en met een ander maak ik samen muziek.”

“Sinds twee maanden ben ik ook meer taken gaan oppakken, zoals mentorschappen waarbij ik weer meer in contact sta met gedragswetenschappers. Daar krijg ik ook veel energie van. Ik ben me juist breder gaan oriënteren dan aan het begin en hoop na deze periode en nog beter beeld te hebben van waar ik in verder wil. Het is fijn om in deze periode veel te kunnen zien en ervaren.”

 

Een stoffig diploma, maar frisse blik

 

Op dit moment werkt Guus veel diensten op een woongroep voor jongeren tussen de 16 en 18 jaar oud die op weg zijn naar zelfstandigheid. Hij vindt het interessant om te zien wat er gebeurt en ziet het als een uitdaging om deze jongeren te stimuleren de juiste keuzes te maken. Hij is er inmiddels achter dat het soms lastig kan zijn om manieren en methodieken te bedenken, zodat deze jongeren te leren op eigen benen te staan.

 

"De jeugdzorg is een veranderlijke sector waar we continu op zoek zijn naar wat het beste is voor het kind"

 

“Af en toe is het als nieuwkomer in het werkveld nog moeilijk om dingen te ‘vinden’. Met een stoffig diploma, maar frisse blik, kom je vaak binnen in een organisatie waar veel dingen vanzelfsprekend verlopen. Soms is het ook wel goed dat er weer eens kritische vragen worden gesteld. Dat zet de ervaren medewerkers ook weer aan tot nadenken.”

Guus wil nieuwe SKJ-trainees meegeven om open-minded te zijn, niet te snel te oordelen. “Laat alles op je inwerken en probeer hier je eigen gedachtes over te vormen. Hoe meer informatie, hoe duidelijker de visie.”

“De jeugdzorg is een veranderlijke sector waar we continu op zoek zijn naar wat het beste is voor het kind. Ga hier met een frisse blik en nieuw enthousiasme in. Kleine stappen en resultaten zij héél belangrijk.”

 

Ook de overstap maken naar de jeugdzorg?

 

Ben jij na het lezen van Guus zijn verhaal ook enthousiast geworden over de jeugdzorg? Lees hier meer over het SKJ-traineeship bij Careflex en wie weet start jij binnenkort met jouw SKJ-traject! 

Meer weten? Neem contact op met Jaimy!

Jaimy Muntz - Recruiter Careflex/Advizo

Tel: 06-57081212
Mail: jmuntz@careflexzorggroep.nl