Terug naar overzicht

Hoe jij jeugdzorger kan worden

Wil jij werken in de jeugdzorg? Dat kan via verschillende manieren. De jeugdzorg is een heel interessant werkveld, waarin je aan de slag kan in veel verschillende functies. Zo kun je aan de slag als groepsbegeleider of als jeugdbeschermer. Al deze banen hebben één ding gemeen: je werkt met kinderen of jongeren en je zorgt dat zij op een zo prettig en veilig mogelijke manier opgroeien.

 

Opleidingen waarmee jij direct aan de slag kunt in de jeugdzorg 

Voor de meeste functies in de jeugdzorg is een SKJ-registratie nodig. SKJ staat voor De Stichting Kwaliteitsregister Jeugd en is het beroepsregister voor professionals in de jeugdsector. Hiermee toon je aan dat je vakbekwaam bent voor alle benodigde werkzaamheden om je functie uit te kunnen voeren. Bij de onderstaande studies en uitstroomprofielen kan je de SKJ-registratie direct behalen:

  • Pedagogiek (met uitstroomprofiel Jeugd)
  • Social Work (met uitstroomprofiel Jeugd)
  • Toegepaste Psychologie (met uitstroomprofiel Jeugd)
  • Orthopedagogiek (masteropleiding)
  • Psychologie (masteropleiding, met jeugdvakkenpakket)

Beschik je over een ander hbo-diploma, of heb je niet het juiste uitstroomprofiel? Dan kun je door middel van een geaccrediteerd praktijkprogramma wellicht SKJ geregistreerd raken. Test hier of je in aanmerking komt voor een SKJ-registratie. 

Overstappen naar de jeugdzorg vanuit een ander vakgebied

Wil jij graag aan de slag in de jeugdzorg, maar heb je niet het juiste diploma of (nog) geen werkervaring met de doelgroep? Ook dan zijn er mogelijkheden bij Advizo! Wij streven ernaar om ook professionals vanuit andere branches de kans te geven om in te stromen in de jeugdzorg. Uiteraard bieden we hierin extra begeleiding en ondersteuning. Wil je eerst meer zicht krijgen op de verschillende functies binnen de jeugdzorg? Download dan snel onze Jeugdzorg gids.

Begin direct als jeugdbeschermer in opleiding

Ben jij een zij-instromer en wil je meteen aan de slag in de jeugdzorg? Dan kan je direct solliciteren op onze vacature Jeugdbeschermer in opleiding. Wij kijken dan samen met jou voor welk traject je in aanmerking komt. Wat hierin vooral belangrijk is? Jouw motivatie en ontwikkelingswensen! Welke kwaliteiten kun jij inzetten om gezinnen met complexe problemen te helpen? Samen met jou zullen we een plan maken om de overstap naar de jeugdzorg haalbaar te maken.

Een kijkje in de keuken van de jeugdbescherming

We begrijpen dat het lastig is om een goed beeld van een functie in de jeugdzorg te vormen. Het is tenslotte een werkveld dat nog helemaal nieuw is voor jou. Daarom organiseren wij met regelmaat inloopmiddagen bij de jeugdbescherming. Deze middagen zijn bedoeld voor professionals die graag meer willen weten over het werken binnen de jeugdbescherming en alle taken en verantwoordelijkheden van de jeugdbeschermers. Houd onze social media in de gaten als je graag bij de volgende inloopmiddag aanwezig wilt zijn!