Terug naar overzicht

Hoe selecteer je kwalitatief jeugdzorgpersoneel?

Goed jeugdzorgpersoneel is lastig te vinden, en kwalitatieve kandidaten worden steeds schaarser. Des te belangrijker dat je weet waar je op moet letten in het werving- en selectieproces van nieuwe kandidaten. Dat weten wij als Advizo als geen ander. Hier delen we graag onze ervaringen en geven we je 5 tips om je te helpen bij het werven en selecteren van kwalitatief jeugdzorgpersoneel.


1.    Zet je jeugdzorgvacature op tijd uit!

Directeur Pieter van Reeuwijk: “Het eerste dat wij organisaties op het hart willen drukken, zeker in deze lastige tijd: zet je vacature (bij ons, of waar dan ook) op tijd uit! Hoe eerder we op de hoogte zijn van de vacature, hoe beter we op kwaliteit van het jeugdzorgpersoneel kunnen sturen. Zo voorkom je paniekvoetbal en kritische situaties op de werkvloer bij geen personeel. Ook anticipeer je hiermee op kansen en voorkom je ziekteverzuim.”

2.    Let op de motivatie van de kandidaat

De belangrijkste factor bij het selecteren van jeugdzorgtalent? Motivatie. Pieter: “Heeft de kandidaat het in de motivatiebrief of tijdens het gesprek bijvoorbeeld over zijn of haar droombaan of passie? En heeft de potentiële nieuwe medewerker daarbij ook een realistisch beeld van de functie? Kortom: wil diegene het écht heel graag?” Dit kun je natuurlijk deels uit de motivatiebrief halen, maar signaleer de motivatie vooral ook tijdens het eerste gesprek dat je met de kandidaat hebt. Wees hierbij alert op haperingen in het verhaal van de kandidaat, en ga na waar die vandaan komen. Ga hierbij altijd af op je gevoel. 

3.    Leg potentieel jeugdzorgpersoneel een casus voor

Natuurlijk let je bij jeugdzorgpersoneel behalve op de juiste motivatie, ook op de juiste vaardigheden. Veelgevraagde kwaliteiten die komen kijken bij functies in de jeugdzorg zijn bijvoorbeeld:

  • Omgaan met weerstand
  • Verantwoordelijkheidsgevoel en empathisch vermogen
  • Doorzettingsvermogen
  • Goed grenzen kunnen aangeven
  • Gemakkelijk contact kunnen leggen

Maar sluiten de vaardigheden van de kandidaat ook écht goed aan bij de functie-inhoud van jouw vacature? Pieter legt uit hoe we dit bij Advizo doen: “Dit kun je testen met een casus, waarin je een of meer specifieke werksituaties beschrijft. Hoe zou diegene hiermee omgaan? De reactie van de kandidaat geeft vaak een goed beeld van of iemand wel of niet geschikt is voor de functie.” 

4.    Meet kerncompetenties met een assessment

Hoe kun je de ‘zachte eigenschappen’ van nieuw jeugdzorgpersoneel nog meer hardmaken? Dit kun je doen door middel van een assessment. Zo laten we bij Advizo een deel van de kandidaten een assessment invullen, waarbij de kerncompetenties van die persoon worden bepaald. Het gaat hierbij vooral om de aard en de aanleg van de persoon.
Pieter: “Denk aan zaken als: is de kandidaat in staat tot zelfreflectie, hoe zelfstandig is diegene, en kan hij of zij goed grenzen stellen? Maar ook: hoe empathisch is iemand, durft hij zijn vuist op tafel te slaan? Kortom: hoe zit je in elkaar als persoon. Misschien heeft diegene inmiddels geleerd om hier anders mee om te gaan, maar in stresssituaties komt toch je aard en aanleg weer naar boven. Dat is belangrijke informatie om vooraf goed te weten.”

Hoe ziet het vervolg er dan uit? Pieter: “We bespreken het assessment altijd na. Is de kandidaat aangenomen maar zijn er nog punten om aan te werken? Dan bepaalt de uitkomst van het assessment welke begeleiding de kandidaat bij de opdrachtgever krijgt.”

5.    Weet welke persoonlijkheid je zoekt voor een functie

Jeugdzorgpersoneel selecteren met de juiste persoonlijkheid voor een bepaalde functie, is vooral een kwestie van ervaring. Pieter vertelt: “Het is soms lastig te definiëren waar je dan precies op let. Vaak is het ook een kwestie van het juiste type zoeken voor de juiste baan. Iemand kan bijvoorbeeld een perfecte groepsleider zijn, omdat hij dan de verantwoordelijkheid met een groep collega’s deelt. Vaak zijn dit ook meer sociale types. Maar diezelfde persoon zou als jeugdbeschermer niet slagen, omdat hij daar een meer zelfstandige en managende functie heeft. Om kandidaten hierover na te laten denken stellen we in het gesprek vaak vragen als: ‘Wat typeert jou als persoon? Wat zijn je sterke en zwakke kanten?’. Ook letten we uiteraard op de eerste indruk, die blijft goud waard. We bedenken hierbij altijd: hoe zou de kandidaat op een cliënt overkomen?”.

Jeugdzorgpersoneel werven: een nieuwe visie is nodig

In theorie is deze blog natuurlijk fantastisch, maar in de praktijk hebben organisaties de grootste moeite om kwalitatief jeugdzorgpersoneel te vinden. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt, wordt het steeds duidelijker: de jeugdzorg heeft een lange termijnvisie nodig. Wij geven jullie dus graag tot slot nog een aantal laatste adviezen mee:

  • Begin op tijd. Zet vacatures vroeg uit.
  • Geef zijinstromers of mensen met een afwijkend profiel een kans.
    • Bijvoorbeeld door opleidingen. Denk aan Stap in Jeugdzorg (https://stapinjeugdzorg.nl/), ons initiatief samen met Jeugdbescherming West en Prokino Zorg om nieuwe jeugdzorgprofessionals te laten instromen in het werkveld.
  • Houd personeel binnen: heb oog voor je personeel en bied ze een goed carrièrepad.

Hulp nodig bij het werven van kwalitatief jeugdzorgpersoneel?

Schakel ons dan in: wij ontzorgen je met werving en selectie, en bemiddelen detacheerders en jeugdzorgpersoneel volgens de detavastconstructie. Door onze laagdrempelige, snelle en persoonlijke aanpak hebben we inmiddels een groot netwerk opgebouwd en al voor honderden succesvolle detacheringen gezorgd. Geïnteresseerd? Neem contact op!