Terug naar overzicht

Lieke, jeugdbeschermer: een inwerkprogramma met een zachte landing!

 

In deze blog geven wij graag het woord aan Lieke van Golen (25, jeugdbeschermer). Lieke is in oktober via Advizo bij Samen Veilig Midden-Nederland (SVMN) gestart en vertelt graag hoe dit verlopen is. Na haar studie Forensische Pedagogiek aan de universiteit was Lieke zich nog aan het oriënteren op een passende werkplek. Één ding wist zij zeker, zij wilde jeugdbeschermer worden!

Na in gesprek te zijn gegaan met Advizo is zij als jeugdbeschermer gestart bij SAVE Jeugdbescherming, onderdeel van Samen Veilig Midden-Nederland. SVMN is een organisatie die in beeld komt als er zorgen zijn over de veiligheid van een kind of als er sprake is van geweld in de huiselijke sfeer.

Nu Lieke een aantal maanden werkzaam is, waren wij erg benieuwd hoe het met haar gaat. We zoomen ook wat verder in op hoe het proces voor haar is verlopen van Advizo tot haar werkplek bij SAVE Jeugdbescherming.

 

 

Wat waren jouw overwegingen om bij Advizo te solliciteren?

“Na mijn studie Rechten heb ik bewust de keuze gemaakt verder te studeren in Pedagogische Wetenschappen en vervolgens Forensische Orthopedagogiek. Ik dacht eerst in de rechtbank het verschil te kunnen maken, omdat hier de beslissingen worden genomen. Toen ik in mijn vierde jaar via mijn stage ook echt het werkveld meemaakte, merkte in dat ik het verschil wilde maken als hulpverlener, en wel als jeugdbeschermer!

Na mijn studies was ik op zoek naar de juiste route tot jeugdbeschermer. Er kwamen veel verschillende vragen bij mij naar boven. Hoe ga ik dit aanpakken? Kan ik direct als jeugdbeschermer aan de slag? Kan ik beter eerst in een andere functie starten om vervolgens door te groeien naar de functie van jeugdbeschermer? Is het verstandiger om in het vrijwillig kader te beginnen? Welke organisaties en functies zouden bij mij passen? Daar kwam Advizo in beeld.”

 

Wat is voor jou de meerwaarde geweest om via Advizo in dienst te treden?

“Ik vond het belangrijk te kunnen sparren en om samen te kijken naar de mogelijkheden. Mijn contactpersoon Esmay heeft mij hier heel fijn bij geholpen.

Toen ik voor het eerst hoorde over de functie van SAVE jeugdbeschermer bij SVMN was ik direct enthousiast. Als net afgestudeerde was ik wel nog wat onzeker over wat een logische stap voor mij zou zijn met de kennis die ik meenam. Daarnaast had ik nog maar beperkte praktijkervaring opgedaan. Die twijfels heeft Esmay helemaal bij mij weggenomen.

Het was ook erg prettig dat er iemand met mij meedacht. Het is fijn dat je in gesprek bent met iemand die je meer kan vertellen over de organisatie, maar ook kennis heeft van de functie en hoe het werkveld eruitziet.”

Wat sprak jou aan bij SAVE Jeugdbescherming?

“Allereerst, vond ik het heel leuk dat het hier ging om de rol van jeugdbeschermer, waar de combinatie van mijn studies Rechten en Pedagogische Wetenschappen erg goed bij aansluiten. Maar het sprak mij het meeste aan dat er werd gesproken van een duidelijk en uitgebreid inwerkprogramma. Ik heb dat net afgerond, dus ik kan bevestigen dat dit zeker klopt. Ik heb deze periode als heel positief ervaren!”

Hoe ziet het inwerkprogramma bij Samen Veilig Midden-Nederland eruit?

“In principe is het een training van drie maanden die bestaat uit twee onderdelen. Aan de ene kant krijg je trainingen van het Expertisecentrum waarin je de nodige theorie leert over bijvoorbeeld ondertoezichtstellingen en voogdij. Ook leer je hier veel over SVMN, zoals de missie en visie van de organisatie.

Daarnaast start je met een inwerkgroepje van ongeveer vier nieuwe medewerkers waarmee je casussen oppakt. Samen kijk je hoe je situaties gaat aanpakken. Hierin word je ondersteund door ervaren jeugdbeschermers. Je gaat zo op een prettig tempo in een groepje de beginfase door en leert bovendien veel van elkaar.”

Hoe heb je dit inwerkprogramma ervaren?

“Ik heb een hele fijne warme start gehad. Geen moment heb ik het gevoel gehad dat ik bij de hand werd genomen; daar ben ik namelijk een beetje allergisch voor. Als je van school komt wil je ook echt starten en dat doe je bij SVMN, maar op een laagdrempelige manier met mensen die in hetzelfde schuitje zitten.

Naast het groepje had ik ook nog een inwerkmentor op locatie, waar ik met vragen terecht kon. Het beviel mij enorm, dat je een vast aanspreekpunt hebt waar je een band mee opbouwt en waarbij je terecht kunt. Ook nu ik na de inwerkperiode zelf mijn caseload aan het opbouwen ben, wordt er rekening gehouden met mijn tempo. Bij lastige casussen blijft mijn mentor gewoon nog aangesloten.”

Hoe is de werksfeer op kantoor?

“Inmiddels heb ik met alle collega’s kennisgemaakt en de sfeer op kantoor is heel toegankelijk. We lunchen ook elke dag samen met het team. Soms zit je helemaal in je werk gezogen, maar tijdens de lunch legt iedereen even zijn werk neer en wordt er lekker gegeten en gepraat.”

Wat is belangrijk om mee te nemen als je aan de slag gaat bij Samen Veilig?

“Ik merk dat ik zelf veel heb aan mijn nieuwsgierigheid. Ik wil graag tot de kern van een probleem komen en hierin open het gesprek aangaan. Het is ook belangrijk om goed het overzicht te kunnen bewaren. Je hebt als jeugdbeschermer heel veel lijntjes uitstaan en je moet hier veel tussen schakelen. Ook duidelijkheid is erg prettig voor een gezin. Wie ben jij? Wat kom je doen? Wat kunnen zij verwachten? Heldere communicatie is essentieel.”

 

Ben jij ook enthousiast geworden over de rol van jeugdbeschermer na het lezen van dit blog? 

Wat leuk! Lees hier meer over de functie van jeugdbeschermer. Interessant? Solliciteer direct!