Terug naar overzicht

SKJ-registratie: Tips & Tricks

Dagelijks krijgen we bij Advizo meerdere telefoontjes met vragen over SKJ-registratie. De meest gestelde vraag is of registratie überhaupt mogelijk is. Advizo maakte een speciale test om professionals in de jeugdhulpverlening een handje te helpen dit te weten te komen. In dit blog lees je de belangrijkste tips en tricks om toch je SKJ-registratie rond te kunnen krijgen.


Wat is belangrijk voor de SKJ?

De SKJ is de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd en is bedoeld voor HBO- en WO-professionals die in hun dagelijkse praktijk te maken hebben met kinderen en jeugd (18-). Voor een SKJ-registratie is het daarom belangrijk dat je kunt aantonen dat je voldoende up-to-date kennis en/of ervaring hebt met die doelgroep. Dat houdt in dat het van belang is dat je de SKJ goed informeert over wat jij op dat gebied al gedaan hebt: stage, modules tijdens je opleiding, werkervaring, cursussen en trainingen. Houd er rekening mee dat de SKJ voornamelijk kijkt naar de afgelopen vijf jaar. Alles wat ouder is dan dat wordt over het algemeen niet meer als up-to-date gezien.

Wanneer kun je direct SKJ-registreren?

Je kunt je direct registreren bij de SKJ als Jeugd- en Gezinsprofessional met:

  • Een HBO-diploma sociaal werk dat niet ouder is dan 5 jaar, mét een uitstroomprofiel jeugdzorgwerker of jeugd
  • Een afgeronde master Jeugdzorg die niet ouder is dan 5 jaar
  • Een afgerond EVC traject Jeugd- en Gezinsprofessional
  • Als je op 1 januari 2018 werkzaam was in een HBO-functie in de jeugdhulpverlening waarin je direct contact had met kinderen en/of jeugd (overgangsregeling).

WO’ers kunnen zich met de juiste vooropleiding in principe moeiteloos registreren in de kamer voor pedagogen of psychologen (afhankelijk van de vooropleiding).

Handige weetjes over SKJ-registratie

Ook wanneer je ‘in opleiding’ geregistreerd bent óf extra eisen voor herregistratie hebt gekregen, beschik je over een volwaardige registratie. Je hoeft dan dus niet onder supervisie te werken.
Voldoe je niet aan de SKJ-registratie eisen, maar ben je toch van mening dat je voldoende kennis en ervaring hebt voor directe registratie, kijk dan eens naar de hardheidsclausule of vrijstellingsprocedure.
Wat als ik niet direct kan registreren?
In de meeste andere gevallen zal je niet in aanmerking komen voor directe SKJ-registratie. Wat nu? Dat hangt heel erg af van jouw situatie. We bespreken hieronder drie van de meest voorkomende situaties.

1. Net afgestudeerd als HBO-er, maar niet het juiste uitstroomprofiel

Als je korter dan vijf jaar geleden afgestudeerd bent en niet het juiste uitstroomprofiel hebt, en je komt ook niet in aanmerking voor de vrijstellingsprocedure, dan kun je je niet direct SKJ-registreren. Er zijn twee manieren waarop SKJ-registratie meestal wél lukt:

  1. Aanvullende scholing
    Zoek uit welke kennis jij nog mist en volg aanvullende scholing om deze kennis aan te vullen. Dit kan bijvoorbeeld via HaKa Nederland.
  2. Geaccrediteerd praktijkprogramma
    Lukt het jou om een werkgever te vinden die je zonder dat je al over een SKJ-registratie beschikt aan wil nemen? Dan kun je soms alsnog direct registreren. Je krijgt dan alleen wel als extra herregistratie-eis dat je binnen het eerste jaar een geaccrediteerd praktijkprogramma moet volgen. Dit geldt in veel gevallen ook voor professionals die na 1 januari 2018 binnen de jeugdhulpverlening zijn gaan werken.

2. Wel werkervaring, maar niet werkzaam in jeugdhulpverlening op 1 januari 2018

Je hebt wel al werkervaring in de jeugdhulpverlening, maar je was op 1 januari 2018 niet werkzaam. Je valt dan net buiten de overgangsregeling. Opties die je kunt uitzoeken zijn dan:

  1. Hardheidsclausule
    Een traject waarin je aantoont dat je volgens jou tóch voldoet aan de registratie-eisen, ook al was je op 1 januari 2018 niet werkzaam in de jeugdhulpverlening.
  2. EVC traject
    Beschik je over voldoende competenties vanuit eerdere werkervaring én heb je een werkplek binnen de jeugdhulpverlening, dan kun je vaak een EVC-traject volgen om jouw competenties aan te tonen. Een EVC traject wordt vaak aangeraden aan professionals met de nodige werkervaring van wat langer geleden, soms in combinatie met aanvullende scholing.
  3. Aanvullende scholing
    Wil je in een functie aan de slag waar je echt nog kennis voor tekort komt, dan kan het zijn dat aanvullende scholing nodig is. Jouw kennis wordt getoetst aan de hand van de bouwstenen van het uitstroomprofiel jeugd.

3. Instromen vanuit een ander werkveld

Instromen vanuit een ander werkveld is niet gemakkelijk. De enige manier waarop dit niet al teveel moeite zal kosten, is als je beschikt over een BIG-registratie. Je hebt dan namelijk geen aparte registratie meer nodig bij de SKJ. Andere oplossingen zijn er momenteel (nog) niet. Je beste kans om een overstap te maken is om een opleiding te volgen die toegang geeft tot SKJ-registratie.

Hulp nodig?

We hopen dat bovenstaande informatie je al enigszins op weg helpt om jouw pad richting SKJ-registratie uit te kunnen stippelen. Meer informatie over SKJ-registratie inclusief ons handboek is te vinden op de website van Advizo. Je vindt hier ook staat ook een en ander uitgelegd over aanvullende scholing, mogelijkheden tot het volgen van een EVC traject en de vrijstellingsprocedure. Heb jij nog gouden tips voor SKJ-registratie? Laat het ons zeker weten! Vragen over de SKJ-registratie kun je ons ook altijd stellen, neem contact met ons op!