Terug naar overzicht

StapIn Jeugdzorg: wat houdt het in? Leonie vertelt!

StapIn Jeugdzorg is een samenwerkingsverband tussen Advizo, Jeugdbescherming west en Prokino. Het traject leidt starters die nog niet SKJ-geregistreerd zijn of zij-instromers op tot jeugdprofessional.

Leonie, HR-adviseur bij Advizo vertelt over dit opleidingstraject: “Sinds 2 jaar krijgen we veel telefoontjes van mensen die niet SKJ-geregistreerd zijn, maar wel graag de overstap willen maken naar de jeugdzorg. Van daaruit zijn projecten opgestart en hieruit is uiteindelijk in 2020 StapIn Jeugdzorg ontstaan.”

Zij-instromers in de jeugdzorg hebben veel begeleiding nodig

Leonie werkt inmiddels 3 jaar bij Advizo als HR-adviseur. In haar functie spreekt ze mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan in de jeugdzorg, om te kijken wat er past. “Aan de ene kant komen we in de jeugdzorg veel mensen tekort, aan de andere kant willen graag mensen die overstap maken. Daarin is begeleiding nodig. Daarom hebben we een duidelijk format bedacht, waarin we die begeleiding ook kunnen bieden. We leiden mensen zo in 2 jaar tijd stapsgewijs op tot jeugdbeschermer, of een andere uitvoerende functie in de jeugdzorg.”

Partners StapIn: Jeugdbescherming west en Prokino

“We zijn als Advizo ontzettend blij met de partners waar we mee samenwerken voor dit traject. Jeugdbescherming west is erg vooruitstrevend en vernieuwend in het werkveld, waardoor zij hier een mooie bijdrage aan kunnen leveren om het traject te verbeteren. Prokino is uniek omdat het ook op mbo-niveau functies in de jeugdzorg heeft, waardoor mensen kunnen werken zonder SKJ-registratie. Dit kan een mooie instapfunctie zijn tijdens het registratietraject.”

Kennismaken met werken in de jeugdzorg

Het StapIn Jeugdzorgprogramma biedt starters een springplank naar een functie als jeugdbeschermer, en bovendien baangarantie, vanwege de personeelstekorten. Hoe gaat dit in zijn werk? Leonie vertelt: “Het traject duurt 2 jaar. In het eerste jaar gaan starters aan de slag via Prokino, waar ze op een groep terecht komen. Hier kunnen ze kennismaken met het werken in de jeugdzorg en hoe het werkveld in elkaar zit. Ook gaan ze in dit jaar aan de slag met hun traject voor de SKJ-registratie. In het tweede jaar werken ze nog steeds bij Prokino, maar krijgen ze ondertussen trainingen bij Jeugdbescherming west waarin ze kennismaken met het vak van jeugdbeschermer. Daarbij blijven we als partners continu aangehaakt, samen met zowel Prokino als Jeugdbescherming west.

Na die 2 jaar wordt besloten of de kandidaat klaar is voor een carrière als jeugdbeschermer. Het kan natuurlijk ook zijn dat hij of zij meer geschikt blijkt voor een andere functie in de jeugdzorg, dat faciliteren we dan ook.”

Uitgebreid wervingsproces en intensieve begeleiding

“Wat ik zelf zo mooi aan het traject vind: je krijgt echt mensen voor de lange termijn, het is niet zomaar een overstap die ze doen”, vertelt Leonie enthousiast, “we binden ze echt aan de organisatie.” Daarom is het belangrijk dat de werving zorgvuldig plaatsvindt. Het wervingsproces is dan ook erg uitgebreid: “Eerst gaan kandidaten bij Advizo op gesprek en vervolgens krijgen ze een assessment. Als de uitkomst er gunstig uitziet en wij hebben er een goed gevoel bij, dan hebben ze daarna een gesprek met zowel Prokino als met Jeugdbescherming west. We bereiden ze hier goed op voor: we sturen ze meer informatie over de functies, daarin geven we speerpunten mee die in elk geval aan bod komen in het gesprek. Vaak laten we de kandidaat ook nog eerst een dag of een dagdeel meelopen, voordat diegene aan de slag gaat. Dus er zitten heel wat stappen tussen het eerste gesprek en de eerste werkdag bij Prokino. Dat is ook wel echt nodig, want als zij-instromer is het lastig voor te stellen hoe het is om te werken met de doelgroep.”

Van rechtsgeleerde tot sportcoach

De achtergronden die ze bij StapIn Jeugdzorg tegenkomen zijn heel divers, volgens Leonie: “We hebben bijvoorbeeld iemand gehad met een rechtenachtergrond, en iemand die in het bedrijfsleven diverse leidinggevende functies heeft gehad. De motivatie geeft hierbij altijd de doorslag: waarom wil je met gezinnen werken, wat heb je gezinnen te bieden? Daar zoomen we dus ook echt op in. Zo heb ik pas een sportcoach gesproken, en iemand die zelf pleegouder is geweest en van daaruit heeft gemerkt dat hij hier meer mee wilde. Het zijn dus echt wel mensen die raakvlakken hebben met deze doelgroep. Uiteraard eisen we wel standaard een hbo-opleiding, dat is voor het werk als jeugdbeschermer nodig en ook om de SKJ-registratie vlot te kunnen behalen. Het grootste voordeel van StapIn voor opdrachtgevers daarbij is dat we de kandidaat echt intensieve begeleiding bieden, vooral op het vlak van persoonlijke ontwikkeling.”

De groep potentiële zij-instromers in de jeugdzorg is groot

Om zij-instromers op te leiden en aan het werk te krijgen is nog wel een uitdaging. Leonie: “Wij zien als Advizo hoe groot die groep is, en dat wij hier echt iets mee moeten. Maar het is af en toe nog wel een uitdaging om dat ook over te brengen aan organisaties. Zij willen liever iemand die gelijk kan starten, gelijk gezinnen kan begeleiden. En dat is ook heel begrijpelijk, gezien de personeelstekorten. Het langetermijndenken mist daarom soms. Daar proberen wij met StapIn echt verandering in te brengen. We zien gelukkig ook wel dat de bewustwording over de groep potentiële zij-instromers groeit, en dat steeds meer organisaties daar iets mee willen. Maar ze weten vaak niet hoe. Dus proberen we ze te helpen door de samenwerking op te zoeken.”

Zij-instromers stimuleren én jeugdzorgpersoneel behouden

Leonie: “Het doel van StapIn is eigenlijk tweeledig. Enerzijds willen we mensen die niet uit het werkveld komen de kans bieden om de overstap te maken naar de jeugdzorg. Anderzijds willen we er ook naartoe om twijfelend personeel binnen de jeugdzorg te laten zien dat er meer mogelijk is, en waar nodig te begeleiden naar een andere functie binnen het werkveld. Zo behouden we op de langere termijn zoveel mogelijk personeel in de jeugdzorg, waarbij we over organisatiegrenzen heen kijken.”

Een vernieuwende gedachte, waarin Advizo nóg een stapje verder durft te denken. Leonie: “Onze toekomstdroom is dat StapIn Jeugdzorg echt een verzamelplek wordt van vacatures van verschillende organisaties en dat die daar zelf ook op hun intranet bijvoorbeeld ook aandacht aan besteden. Zodat medewerkers ook kunnen zien: er is nog meer.”

Uitbreiding StapIn traject naar andere partners

“Graag zien we dat meer organisaties aansluiten, om deelnemers meer mogelijkheden te bieden. Denk bij het eerste deel bijvoorbeeld aan functies in het vrijwillig kader, een wijkteam, en andere ambulante functies. En bij het tweede deel denken we aan organisaties als Veilig Thuis. Afgelopen juni hebben we een informatieve bijeenkomst gehouden over StapIn Jeugdzorg, waarin we geïnteresseerden meer konden vertellen over het traject. Van daaruit hebben we al met meerdere organisaties een gesprek gehad om de samenwerking verder te gaan invullen en finetunen. En natuurlijk zijn we nog steeds volop op zoek naar nieuwe partners!”

Meer weten over StapIn Jeugdzorg voor jouw organisatie?

Ben je enthousiast geworden? Wil je meer informatie over StapIn jeugdzorg en wat dit traject voor jouw organisatie kan betekenen? Ga naar de website van StapIn Jeugdzorg of mail ons op info@advizo.nl. Dan gaan we samen in gesprek over het personeelstekort in jouw organisatie en wat StapIn daarin kan betekenen.