Terug naar overzicht

De Rol en Impact van een Gedragswetenschapper in de Jeugdzorg

Wat doet een gedragswetenschapper in de jeugdzorg?

Deze vraag komt vaak naar voren voor mensen die overwegen een carrière als gedragswetenschapper na te streven. Dianne, met een uitgebreide achtergrond in psychologie en kinder- en jeugdpsychologie, neemt ons mee in haar professionele reis en belicht de invloedrijke rol van een gedragswetenschapper in jeugdbescherming.

Ook aan de slag als gedragswetenschapper?

Bekijk onze vacatures!

 

Van Psychologie naar Gedragswetenschapper in Jeugdzorg

Dianne's verhaal begint na haar bachelor in de psychologie, toen ze direct aan de slag ging en uiteindelijk via Advizo bij Veilig Thuis terechtkwam als onderzoeker. Haar interesse in de complexe vraagstukken binnen de jeugdzorg leidde haar tot de rol van gedragswetenschapper.

Dianne vertelt over haar ervaring bij Veilig Thuis en hoe dit haar interesse in de rol van gedragswetenschapper heeft aangewakkerd.

“Tijdens de jaren dat ik als onderzoeker bij Veilig Thuis werkte merkte ik dat het meedenken met casussen mij erg trok. Samen met collega’s kijken of we tot een oplossing kunnen komen voor zaken waar ze tegen aanlopen. Het komt wel eens voor dat een casus start met zorgen over bijvoorbeeld een meisje in een gezin. Maar heeft ze ook nog een broertje. Dan denk ik, hè, maar wat doen we met die jongen. Als gedragswetenschapper is het belangrijk dat je scherp blijft. Niet alleen kijken naar de details van een casus, maar naar alles wat er verder speelt. Hoe ziet het gezin er verder uit? Waar moeten we nog meer aan denken? Dat vind ik heel leuk om te doen. Het meedenken met mijn collega’s: hé, jij loopt knel, hoe kunnen we zorgen dat jij weer verder kan?”

Deze ervaringen vormden de kern van Dianne's besluit om zich verder te specialiseren binnen de jeugdzorg als gedragswetenschapper, waarbij het analyseren en oplossen van complexe casussen centraal staat.

“Helpen waar nodig, dat vind ik echt leuk om te doen”

Dianne deelt hoe haar werk niet alleen draait om het analyseren van casussen, maar ook om hands-on samenwerken met collega’s en direct contact met cliënten. 

“Wat ik leuk vind aan gedragswetenschapper bij STERK! in regie zijn, is dat je niet alleen overkoepelend bezig bent. Mijn werkzaamheden zijn niet beperkt tot het meedenken met casussen. Ik draai ook daadwerkelijk met collega’s mee. Hierdoor heb ik zelf ook contact met cliënten. Ik vind dit een fijne combinatie. Aan de ene kant ondersteun ik mijn collega’s bij crisissituaties, maar zelf ben ik ook nog echt betrokken bij gezinnen. Helpen waar nodig, dat vind ik heel erg leuk.”

Samenwerken en Ondersteunen

In de dynamische omgeving van de jeugdzorg mag effectieve samenwerking en ondersteuning binnen teams niet ontbreken.  Dianne deelt haar perspectief op de cruciale rol van onderlinge ondersteuning en de impact ervan op zowel professionele ontwikkeling als persoonlijk welzijn.

“Ik vind het belangrijk dat ik niet alleen mijn collega’s ondersteun met het oppakken van de casussen en lastige situaties waar ze in hun werk tegen aanlopen. Ik probeer er ook voor te waken dat het met mijn collega’s zelf goed gaat. We kennen het allemaal wel. Dat we heel hard lopen voor een ander, in dit geval onze cliënten. Onszelf vergeten we daarbij een beetje. Ik probeer altijd te kijken naar wat mijn collega’s nodig hebben, in een casus of persoonlijk en probeerde daarin ondersteuning te bieden. En als het niet werkt, gaat het niet. Dan zoeken we verder naar een oplossing die wel werkt. 

Ik probeer het contact altijd zo laagdrempelig te maken. Mijn collega’s weten dat ze me altijd kunnen bellen en dat wanneer ik niet opneem, zo snel mogelijk terugbel. Daar krijg je veel waardering voor en ik zelf ben ook altijd blij dat ik de tijd neem om telefonisch te overleggen, het geeft mij altijd energie.” Ook als gedragswetenschapper bel ik regelmatig een collega op die met mij mee kan denken."

Impact Maken als Gedragswetenschapper

In haar rol komt Dianne vaak in uitdagende situaties terecht, waarbij het belangrijk is om iedereen zich gehoord te laten voelen.

“In veel gevallen word ik later bij een casus betrokken, hierdoor kom ik vaak wel in pittige situaties terecht. Soms is het punt bereikt dat een kind niet meer thuis kan/wil blijven wonen. Ik heb meermaals meegemaakt dat een kind het daar helemaal niet mee eens is. Die denkt dan, maar ik ben niet het probleem. Mijn moeder is het probleem, dus waarom gaat mijn moeder niet het huis uit? Dat vind ik altijd heftige situaties. Ik probeer ervoor te zorgen dat het kind zich gehoord voelt, ondanks dat je de situatie niet altijd op de manier kan oplossen hoe het kind het graag zou willen. Ik overleg dan veel met mijn collega en met de jongere. Doen we hier goed aan, is mijn advies kloppend of moeten we toch kijken naar iets anders? Vaak overleggen we met lastige casussen als deze ook met de Raad voor de Kinderbescherming, Veilig Thuis en in dit geval CIT (Crisis Interventie Team). Ik maak niet in mijn eentje de beslissingen als ik word betrokken bij een casus. Dit gebeurt altijd in goed overleg.”

“Van huisbezoek tot casusoverleg, het werk is gevarieerd”

Diannes dagelijkse werkzaamheden zijn erg divers. Ze werkt veel samen met haar collega’s en gaat ook op huisbezoeken. “Op een dagelijkse basis zit ik bij overleggen met Veilig Thuis om bepaalde casussen te bespreken. Wij pakken ook directe overdrachten van Veilig Thuis op en dat coördineer ik. Daarnaast draai ik het casusoverleg binnen STERK! in regie. Hierin geef ik een beetje sturing in het team en denk ik mee met de casussen. Daarnaast word ik regelmatig gebeld als collega’s vastzitten of knel lopen in een casus. Als gedragswetenschapper ga ik ook op huisbezoeken. Soms is dit met een collega om een beter beeld te krijgen van de situatie als er zelf niet uitkomen maar, ik heb ook gezinnen waar ik systemisch aan de slag ga.”

“Ook de ouders staan centraal”

Niet alleen werkt Dianne met de kinderen in gezinnen, ze legt ook veel focus op de ouders waarmee ze te maken krijgt. “Bij elk gezin waarbij ik betrokken ben, werk ik ook met de ouders. We kijken samen naar de punten waar ze tegen aan lopen. Bij psycho-educatie gaat het niet over zeggen dat ouders het fout doen, maar om bewustwording. ‘Wat speelt er bij mijn kind en hoe ga ik daar als ouder mee om?’ Kinderen kunnen pittig gedrag vertonen, dat kan lastig zijn voor de ouders. We kijken naar de aanpak van ouders en hoe de kinderen hierop reageren. Begrip voor de situatie kan al veel rust brengen in een gezin. Het is belangrijk dat ouders weten dat het oké is als het niet helemaal goed gaat. Het is juist goed dat ze de benodigde hulp zoeken. Ik denk dat we door begeleiding aan ouders te bieden nog veel meer kunnen bereiken dan door alleen behandeling bij kinderen aan te bieden. 

Via Advizo werkt Dianne nu als gedragswetenschapper

Advizo is cruciaal geweest op Dianne's pad naar haar succesvolle carrière als gedragswetenschapper in de dynamische wereld van de jeugdzorg. Door een divers aanbod aan vacatures specifiek gericht op de jeugdpsychologie en orthopedagogiek, opent Advizo deuren voor gemotiveerde professionals. Belangrijke stappen in deze carrière omvatten het behalen van een academische graad in Pedagogische Wetenschappen, Orthopedagogiek, of Psychologie, en het verkrijgen van een SKJ-registratie, essentieel voor iedereen die als gedragswetenschapper wil excelleren.

“Sinds ik 4 jaar geleden via Advizo bij Veilig Thuis aan de slag ging als onderzoeker heb ik veel contact gehad met de organisatie. In die tijd heb ik aangegeven dat ik graag als gedragswetenschapper aan de slag wilde. Eerst wilde ik meer ervaring in de praktijk opdoen. Toen er in 2021 een positie voor gedragswetenschapper bij Sterk! In regie vrij kwam werd ik hiervoor benaderd. Ze hadden bij Advizo onthouden dat ik dit werk graag wilde doen dat vond ik mooi en heb ik heb contact met Advizo altijd als heel prettig contact ervaren.”

Wat is jeugdzorg?

Het woord jeugdzorg zegt het al: zorg voor de jeugd. Het doel van jeugdzorg is ieder kind een veilige en gezonde jeugd te laten hebben. Jeugdzorgorganisaties helpen kinderen, jongeren en ouders daarbij. Jeugdzorg is bedoeld om kinderen en jongeren te helpen die te maken hebben met verschillende problemen en uitdagingen. Deze problemen kunnen variëren van lichte gedragsproblemen tot ernstige psychische aandoeningen, van opvoedingsproblemen tot situaties van kindermishandeling of -verwaarlozing. Advizo is een detacheringsbureau dat zich richt op de werving en selectie in de jeugdzorgsector. Ook bieden wij trainingen en coaching aan. Bij ons ligt de focus op het maken van de juiste verbinding tussen kandidaten en functies in de jeugdzorg.

Ontdek Jouw Rol in de Jeugdzorg met Advizo

Ben je geïntrigeerd door de rol van een gedragswetenschapper in de jeugdzorg en wil je meer weten over hoe je deze positie kunt bereiken? Advizo is hier om jou te begeleiden. Bekijk onze vacatures en ontdek hoe je een impactvolle carrière in de jeugdzorg kunt starten. Neem contact met ons op om verder te praten over jouw kansen binnen deze vitale sector.

Bekijk onze Gedragswetenschapper Vacatures