Terug naar overzicht

Welke opleiding heb je nodig om te werken in de jeugdzorg?

In de jeugdzorg werken mensen met diverse achtergronden, maar een passende opleiding of studie is hiervoor wel belangrijk. Want gezinnen en jongeren begeleiden is een flinke verantwoordelijkheid, die niet iedereen kan nemen. Welke opleiding je voor het werk nodig hebt, hangt af van de inhoud van de jeugdzorgfunctie. Meestal gaat het om een opleiding op hbo-niveau. Dit zijn de meest voorkomende jeugdzorg opleidingen.

Jeugdzorgwerker A, B, C en D?

De jeugdzorg is heel erg breed, en daarom is er een overkoepelende naam bedacht voor diverse functies: de jeugdzorgwerker. Als jeugdzorgwerker zijn er 4 verschillende classificaties, aan de hand van de vereiste vaardigheden en het opleidingsniveau. Heb je een hbo-bachelor, dan kun je aan de slag als jeugdzorgwerker A, B of C. Heb je een mbo-diploma (niveau 4), dan kun je aan de slag als jeugdzorgwerker D. Vaak werk je met jongeren binnen de gezinssituatie. Je ondersteunt de jongere of het kind bij het organiseren van zijn of haar leven en het versterken van het netwerk van het gezin. Ook werk je samen met professionals die betrokken zijn bij de jongere of het kind.

Hbo+-opleidingen waarmee je direct aan de slag kunt in de jeugdzorg

  • Pedagogiek (met uitstroomprofiel Jeugd)
  • Social Work (met uitstroomprofiel Jeugd)
  • Toegepaste Psychologie (met uitstroomprofiel Jeugd)
  • Orthopedagogiek (masteropleiding)
  • Psychologie (masteropleiding, met jeugdvakkenpakket)

Daarnaast zijn er voor het werken in de jeugdzorg diverse vakopleidingen te vinden, zoals gespecialiseerde hbo-opleidingen voor de Jeugdzorg. Houd er wel rekening mee dat de kosten voor zo’n particuliere opleiding buiten het wettelijke opleidingstarief vallen. Als hbo-geschoolde jeugdzorgwerker kun je veel kanten op, je kunt in vrijwel alle functies binnen de jeugdzorg terecht.

SKJ-registratie

Voor alle hbo+-functies in de jeugdzorg heb je een SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd) registratie nodig. Hiermee toon je aan dat je vakbekwaam bent voor alle benodigde werkzaamheden om je functie uit te kunnen voeren. Meer weten over wat dit inhoudt?

Lees meer over SKJ-registratie

Hbo-opleidingen waarvoor nog aanvullende scholing nodig is

Ben je al enige tijd geleden afgestudeerd, dan kun je ook met een opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMW), Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) of Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) terecht in de jeugdzorg. Wel moet je hiervoor aanvullende EC’s halen (studiepunten). Solliciteer je met zo’n profiel bij Advizo, dan begeleiden we je hier graag bij.

Solliciteer nu

Mbo-opleidingen in de richting van jeugdzorg

  • Pedagogisch medewerker

Na de opleiding pedagogisch medewerker kun je je verder specialiseren met een mbo niveau 4 opleiding. Als mbo-geschoolde werk je vaak als gezinswerker met jongeren in een groep: zoals gezinshuizen, logeerhuizen, of de dagbehandeling. Ook geef je als jeugdzorgwerker D af en toe opvoedondersteuning aan gezinnen.

Mogelijke werkomgevingen

De werkomgevingen waarin je terecht kunt komen als jeugdzorgwerker zijn heel divers. Het kan bijvoorbeeld gaan om een functie in het vrijwillig of in het wettelijke kader. Hierbij werk je respectievelijk met gezinnen die zelf om hulp hebben gevraagd, of met gezinnen die onder een rechterlijke uitspraak vallen omdat ze niet goed voor hun kind(eren) kunnen zorgen. Afhankelijk van je voorkeuren kun je terechtkomen bij werkplekken als:

  • Jeugdzorg Nederland
  • Veilig Thuis
  • De verslavingszorg
  • Maatschappelijke dienstverlening
  • Jeugdgezondheidszorg

Meer weten? Test of je in aanmerking komt voor een SKJ-registratie of solliciteer nu!