Jeugdbeschermingsinstanties, ook wel Gecertificeerde Instellingen genoemd, vind je door heel Nederland. Bij de start in een nieuw gezin wordt gekeken naar wat er aan de hand is en welke doelen gerealiseerd moeten worden. Daarbij wordt ook meegenomen wat er in het verleden al is ingezet aan hulp en wat er nu loopt. Hulpverlening vindt plaats in het kader van drang of dwang. In het laatste geval wordt de hulp opgelegd door een kinderrechter en is meewerken voor ouders en kinderen verplicht. Wat is de rol en taakomschrijving van een jeugdbeschermer hierin? Jeugdbeschermer Benny vertelt het je in dit blog.
Benny werkt als Jeugdbeschermer bij de Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond. Hij vertelt wat hij zo leuk vindt aan zijn werk: “Ik werk met het hele gezinssysteem. Hierdoor heb en houd ik overzicht over alles wat er gebeurt en kan ik mijn regiefunctie goed uitvoeren. Daarnaast is het heel afwisselend werk, omdat ik met allerlei soorten problematiek te maken heb.”
Benny licht de taakomschrijving van zijn rol als Jeugdbeschermer toe: “Als fulltime medewerker begeleid ik zo’n 14 à 15 gezinnen. Ik voer de regie over de hulpverlening; hulpverlenen of behandelen wordt zoveel mogelijk door anderen gedaan. Waar mogelijk maak ik gebruik van familie, vrienden en anderen die al bij het kind betrokken zijn. Dat is vaak minder beladen dan het inzetten van professionele hulpverlening.”
Vaak hebben de gezinnen waar Benny mee werkt al een behoorlijke geschiedenis als het gaat om hulpverlening. Het kan dan best een puzzel zijn om de sleutel te vinden tot wat wél werkt. Benny beaamt dat dit de grootste uitdaging in zijn werk is. “Ouders en kinderen zijn vaak zélf de sleutel tot de oplossing. Dat betekent dat zij hard aan de slag moeten. Mijn taak is om hen dat inzicht te geven, realistische doelen te stellen, bij te sturen waar nodig en ook te kijken wat maximaal haalbaar is.”
Wanneer het goed genoeg is? “Dat is een lastige”, vertelt Benny. “Daarvoor hebben we teamoverleg waarin we met elkaar meedenken over belangrijke beslissingen. We kijken dan hoe we de veiligheid kunnen waarborgen en maken de afweging wat het beste voor dat specifieke kind in zijn of haar actuele situatie is.”
Cliëntcontacten en teamoverleg zijn dus belangrijke elementen in Benny’s werkweek. Wat hoort nog meer bij zijn taakomschrijving als Jeugdbeschermer? Benny lacht: “Veel administratief werk. Rapportages schrijven, contacten met gemeenten en het zoeken naar en inzetten van passende hulpverlening. De verdeling tussen rapportages en contacten met cliënten is ongeveer 50/50.”
Lijkt het je leuk om ook Jeugdbeschermer te worden? Benny heeft nog een tip: “Laat je goed inlichten over de functie die je gaat uitvoeren, praat met mensen die nu als Jeugdbeschermer werken. Op die manier krijg je een realistisch beeld van de taakomschrijving van een Jeugdbeschermer” Als het goed is, draagt dit blog hier al een stuk aan bij!
Ook werken als jeugdbeschermer? Bekijk hier alle openstaande vacatures van Advizo!