Terug naar overzicht

Werken als jeugdbeschermer, dit is wat je functie inhoudt

Ben je op zoek naar een uitdagende functie in de jeugdzorg? Wil je een betekenisvolle rol spelen in het leven van kinderen en jongeren? Als jeugdbeschermer kun je een cruciale rol spelen in het leven van jongeren die onze hulp het meest nodig hebben. De rol van jeugdbeschermer heeft verschillende takken? Van het werken met Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen (AMV) tot het begeleiden van jongeren in hun groei naar volwassenheid, er zijn veel manieren om een impact te maken. Lees verder en ontdek wat deze uitdagende functies inhouden!

 

Jeugdbeschermer

Wil jij aan de slag als jeugdbeschermer? Als jeugdbeschermer heb je een coördinerende rol. Een jeugdbeschermer wordt ingeschakeld nadat een kinderrechter een maatregel voor kinderbescherming heeft uitgesproken. Dit heet het gedwongen kader. Vanaf dat moment neem jij de verantwoordelijkheid voor de veiligheid en goede ontwikkeling van het kind op je. Jouw doel is om door de juiste hulpverlening de veiligheid van het kind te waarborgen. Daarom overleg je veel met de betrokken partijen, zoals het gezin en professionals. Belangrijke beslissingen over gezinnen bespreek je in multidisciplinair overleg. Tot slot breng je verslag uit naar de rechtbank, waar je met regelmaat zittingen bijwoont over de gezinnen waar jij bij betrokken bent.

Wil jij je inzetten als jeugdbeschermer? Bekijk de vacatures!

 

Junior jeugdbeschermer

De taken van een junior jeugdbeschermer zijn over het algemeen hetzelfde als die van een jeugdbeschermer. Het grootste verschil is dat je als junior jeugdbeschermer intensief wordt begeleid en wat langer de tijd krijgt om een eigen caseload op te bouwen en de functie eigen te maken. Het doel is dat je uiteindelijk doorgroeit naar de functie jeugdbeschermer.

Als junior jeugdbeschermer bouw je langzaam in overleg je caseload op en heb je vaste contactmomenten en intervisie die in het teken staan van jouw persoonlijke ontwikkeling en die van andere junior jeugdbeschermers. Je wordt persoonlijk begeleid door een ervaren Jeugdbeschermer die je alle facetten van de functie en de daarbij behorende procedures laat zien. Ook krijg je trainingen aangeboden die je klaarstomen om uiteindelijk zelfstandig als jeugdbeschermer aan de slag te gaan.

Wil jij aan de slag als junior jeugdbeschermer? Solliciteer direct!

 

Jeugdbeschermer AMV

Wil jij opkomen voor de belangen van Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen? Dat doe je als jeugdbeschermer (AMV). Jij ondersteunt en begeleidt jongeren bij het doorlopen van hun asielprocedure en tijdens hun verblijf in Nederland. Want ook jongeren die hier niet zijn geboren of zijn opgegroeid, dienen hier onder gezag te staan van een wettelijk vertegenwoordiger. Je neemt de verantwoordelijkheid over de veiligheid van de jongeren op je en zorgt ervoor dat je goede omstandigheden realiseert met betrekking tot de opvangsituatie.

Als jeugdbeschermer AMV begeleid jij de jongeren in hun ontwikkeling naar zelfstandigheid, met betrokkenheid en respect voor de eigen culturele achtergrond van de jongeren. Je helpt ze met hun integratie in de Nederlandse samenleving of ondersteund met de terugkeer naar land van herkomst. Je werkt daarbij aan het versterken van de veerkracht van de jongeren.

Wil jij je inzetten voor de doelgroep AMV? Dat kan!

 

Jeugdbeschermer in opleiding

Ben jij nog niet werkzaam in de jeugdzorg, maar is dat wel je ambitie? Maak dan de overstap naar jeugdbeschermer in opleiding. Je begint aan een langdurig traject dat jou uiteindelijk opleidt tot jeugdbeschermer. Allereerst gaan we bekijken welk scholingstraject jij moet volgen om je SKJ-registratie te behalen. Hoe dit er precies uit gaat zien is afhankelijk van je opleidingsachtergrond en werkervaring, we werken samen met HaKa Nederland om jouw traject goed in kaart te brengen. Vervolgens kijken we naar jouw ontwikkelpunten en ambities, de begeleiding wordt hier goed op afgestemd zodat jij al jouw potentie kunt benutten in het werkveld.

Gedurende het scholingstraject ga je vanuit een ondersteunende rol aan de slag. Op jouw eigen tempo pak je steeds meer taken op en groei je uiteindelijk door naar volwaardig jeugdbeschermer met SKJ-registratie.

Ik word jeugdbeschermer in opleiding!

 

Korte uitleg gedwongen kader

Als jeugdbeschermer word je ingeschakeld vanuit het gedwongen kader. Je komt als jeugdbeschermer in beeld als de veiligheid van het kind zodanig in het geding is dat de kinderrechter wordt ingeschakeld en een kinderbeschermingsmaatregel uitspreekt. Als jeugdbeschermer heb je een overkoepelende rol, een regierol. De veiligheid van het kind is altijd je prioriteit en je richt je vooral op het coördineren van de juiste hulpverlening om deze veiligheid te waarborgen. Ook doe je verslag aan de rechtbank over de voortgang van de situatie in het gezin en de veiligheid van het kind.

 

Aan de slag als jeugdbeschermer

Het werken in de jeugdbescherming is uitdagend, maar brengt ongekend veel voldoening. Of je nu een ervaren jeugdbeschermer bent, pas begint als junior, speciale interesse hebt in het werken met Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen (AMV) of je nog in de opleidingsfase bevindt, bij Advizo hebben we een plek voor jou. Wij bieden niet alleen een werkplek, maar een kans om echt een verschil te maken in het leven van kinderen en jongeren die dat het hardst nodig hebben.

Dus, ben je klaar om jouw carrière in de jeugdbescherming te starten of voort te zetten? Of wil je meer weten over de verschillende functies binnen onze organisatie? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!