Terug naar overzicht

Werken als trainer/ coach bij Advizo; Marco vertelt

Advizo staat garant voor de kwaliteit van haar medewerkers. Vanaf het eerste gesprek tot einde detachering steekt Advizo veel tijd in hun ontwikkeling door middel van begeleiding, training en coaching. Via de Advizo Academy kunnen de medewerkers beschikken over een maandelijks opleidingsbudget, en kunnen zij deelnemen aan SKJ-geregistreerde trainingen en persoonlijke coaching. Daarnaast krijgen onervaren jeugdhulpverleners binnen de traineeships de kans om zich te ontwikkelen tot zelfstandige professionals.

Marco Wieser is samen met Chantal Schoordijk verantwoordelijk voor de vertegenwoordiging, plaatsing, coaching en begeleiding van Advizo-medewerkers in de regio’s Zuid-Oost-Brabant en Limburg. Hun functie is tweeledig: ze zijn zowel trainer als HR-adviseur. Marco licht toe wat die dubbele functie inhoudt.

“Training en coaching geef ik binnen de traineeships van Advizo. Tijdens zo’n traineeship begeleid ik een relatief onervaren jeugdhulpverlener intensief. Ik bied de trainee vooral begeleiding bij de werkprocessen en coach hem of haar daarnaast ook op persoonlijk vlak. Samen maken we een plan gericht op de persoonlijke leerpunten van de trainee. In mijn rol als trainer put ik uit eigen ervaring in diverse functies binnen de jeugdhulpverlening. Ik heb onder andere gewerkt als gezinsvoogd, crisiswerker en medewerker Veilig Thuis. Ik ken daardoor de problematiek en materie van deze branche goed.

In mijn rol als trainer put ik uit eigen ervaring in diverse functies binnen de jeugdhulpverlening. Ik heb onder andere gewerkt als gezinsvoogd, crisiswerker en medewerker Veilig Thuis.

Naast mijn werkzaamheden als trainer ben ik samen met Chantal verantwoordelijk voor de locatie van Advizo in Limburg en Zuid-Oost Brabant. Contact met bestaande en nieuwe opdrachtgevers creëren en onderhouden, sollicitanten zoeken, spreken en matchen; ook dit zijn werkzaamheden die tot mijn takenpakket horen. Het is mooi als een kandidaat en een werkgever een goede match zijn. Hier krijg ik energie van.”

Marco vertelt verder hoe zijn werkdag er uit ziet: “Waar mijn werkdag begint verschilt per dag. Ik pendel op en neer tussen de verschillende locaties waar onze medewerkers werkzaam zijn. Mijn start kan dus elke dag van de week op een andere locatie zijn. Wel probeer ik op vaste dagen van de week op vaste locaties te zijn. Bij aankomst praat ik bij met de aanwezige trainees. Wat is er veranderd, zijn er urgente vraagstukken waarbij ik kan helpen, hoe gaat het met iedereen? Mijn doel is altijd en overal om een veilige, prettige werksfeer te behouden of te creëren. Met zo’n werksfeer werkt het fijner en beter, daar ben ik van overtuigd!

Na binnenkomst open ik mijn mailbox en beantwoord ik e-mails. Daarna ondersteun ik de trainees bij diverse werkzaamheden: dit kan bijvoorbeeld bestaan uit meegaan op huisbezoeken, zicht houden op de rode draad hun cases, meelezen met evaluaties en verslagen of aanwezig zijn bij een gesprek met de gedragswetenschapper.”
Waarom Marco zijn werk zo leuk vindt? “De training en coaching van trainees vind ik leuk om te doen, omdat ik in korte tijd onze medewerkers op persoonlijk en professioneel vlak verder kan helpen. De basis van alles wat ik doe is mijn eigen werkervaring; ik weet waar onze medewerkers aan gaan staan. Ik doe mijn best om een sfeer van vertrouwen en veiligheid te creëren. Zo ontstaat er ruimte voor gesprekken, fouten maken, reflectie en groei. Als mensen daardoor groeien, dan word je toch blij?! Ook de diversiteit van mijn werkzaamheden vind ik heel leuk. Ik ben erg blij met de baan zoals ik die nu heb.”

Marco Wieser, coach en HR-adviseur bij Advizo