Terug naar overzicht

Werken in de jeugdzorg: dit zijn de 5 belangrijkste functies

Ben je van plan om in de jeugdzorg te gaan werken? Een heel interessant werkveld, waarin diverse functies mogelijk zijn: van gezinswerker tot de jeugdbeschermer. Wat al deze banen gemeen hebben: je werkt met kinderen of jongeren en je zorgt dat zij op een zo prettig en veilig mogelijke manier opgroeien. Maar wat zijn de overeenkomsten en waar liggen de verschillen tussen deze jeugdzorgfuncties? We vertellen het je in deze blog! 

 

Groepswerker

Als groepswerker sta je zoals de naam al zegt voor een groep jongeren of kinderen. Niet voor de klas, maar vaak op een leefgroep in een begeleid-wonenlocatie. Je voert intake- en evaluatiegesprekken met jongeren, en je bent steeds betrokken bij hun dagelijkse leven op de groep – van opstaan tot schoolgaan en na schooltijd. In die uren begeleid je de jongeren in hun ontwikkeling, en je rapporteert hierover naar je collega’s. Je hebt wisselende werktijden, dat kan ook ‘s avonds zijn.

Belangrijkste skills als groepswerker

  • Goed kunnen omgaan met jongeren
  • Fijne samenwerkingspartner met je collega’s
  • Goede communicatievaardigheden

Bekijk onze groepswerker vacatures

Ambulant begeleider jeugdzorg

De ambulant begeleider jeugdzorg werkt in tegenstelling tot de groepswerker, bij gezinnen thuis. In deze functie hebben gezinnen zelf contact gezocht, en jij gaat naar ze toe. Je neemt als ambulant begeleider het hele begeleidingsproces van het kind op je. Je praat met de jongere en zijn ouders en stelt een hulpvraag op, waarna je passende (specialistische) hulp inschakelt voor de jongere. Het is erg afwisselend werk, waarbij je altijd weer met andere problemen bezig bent.

Belangrijkste skills als ambulant begeleider jeugdzorg

  • Goed kunnen luisteren en observeren
  • Doelgericht zijn
  • Je onpartijdig opstellen

Bekijk onze ambulant begeleider jeugdzorg vacatures

Jeugdconsulent

Als jeugdconsulent krijg je te maken met diverse hulpvragen van gezinnen over opvoeding, financiën en veiligheid. Als er meer hulp nodig is, schakel je met gespecialiseerde (jeugd)hulpverleners; net wat er nodig is binnen het gezin. Elke vraag is weer anders, en dat maakt het werk afwisselend. Op het eerste gezicht lijken de functies van jeugdconsulent en ambulant begeleider jeugdzorg best op elkaar. In beide posities werk je met gezinnen. Het verschil is dat je als ambulant begeleider vaak via een zorginstelling werkt, terwijl je als Jeugdconsulent vaak behoort tot een sociaal wijkteam. Dat betekent dat jouw hulp wordt ingeschakeld via bijvoorbeeld de school, de huisarts of andere professionals.

Belangrijkste skills als jeugdconsulent:

  • Je werkt planmatig
  • Je bent graag een spin in het web
  • Analytisch ingesteld

Bekijk onze jeugdconsulent vacatures

Medewerker Veilig Thuis

Een medewerker Veilig Thuis wordt ingeschakeld als er een melding van huiselijk geweld is binnengekomen. Je praat met gezinnen met als doel om in te schatten hoe veilig of onveilig de situatie is voor het slachtoffer, en welke hulpverlening er nodig is om de situatie veilig te krijgen. De doelgroep is dus over het algemeen pittiger dan die van bijvoorbeeld een ambulant begeleider jeugdzorg of een jeugdconsulent. Je maakt samen met de vertrouwensarts of gedragswetenschapper een afweging wat de beste hulp is voor dit gezin. Je stelt samen een advies op en houdt bij wat het resultaat hiervan is.

Belangrijkste skills als medewerker Veilig Thuis:

  • Je werkt planmatig
  • Analytisch ingesteld
  • Goede communicatievaardigheden

Bekijk onze medewerker Veilig Thuis vacatures

Jeugdbeschermer

Waar de jeugdzorg functies die we hiervoor noemden zich grotendeels richten op vrijwillige hulp, ligt dit bij jeugdbescherming anders. De veiligheid van het kind is zodanig in het geding dat de kinderrechter wordt ingeschakeld. Spreekt die een maatregel uit, dan wordt de verantwoordelijkheid over het kind overgedragen aan de jeugdbescherming. Als jeugdbeschermer is de veiligheid van het kind of jongere altijd je prioriteit. In je functie richt je je vooral op het coördineren van de professionals en partijen die hierbij betrokken zijn. Je hebt dus een overkoepelende rol, een regierol. Ook doe je verslag aan de rechtbank over de voortgang van de situatie in het gezin en de veiligheid van het kind of de jongere waar het om gaat.

Belangrijkste skills als jeugdbeschermer:

  • Je werkt planmatig
  • Je haalt uitdaging uit pittige situaties
  • Je kunt goed reflecteren op je handelen

Bekijk onze jeugdbeschermer vacatures


Werken in de jeugdzorg? Maak kennis met Advizo!

Heb jij ambities om in de jeugdzorg te werken, maar twijfel je nog over welke functie het beste bij jou past? Kom langs voor een vrijblijvend loopbaangesprek en ontdek samen met Advizo jouw droombaan!