Menu
Terug naar overzicht
2 jaren geleden

Ambulant begeleider jeugdzorg: Evelyns droombaan

Evelyn is ambulant begeleider en een ware inspiratie voor het vak. Ze heeft haar studie Social Work in Londen afgerond, en is daar direct de zorg in gegaan. Na 10 jaar is ze teruggekeerd naar Nederland. Voor de functie ambulant begeleider jeugdzorg is ze zelf benaderd door Maartje van Advizo.

 
Groeien op een nieuw gebied

Evelyn: “Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Ik heb al veel ambulant werk gedaan met jongeren en gezinnen. In Londen toen ik daar nog woonde en in Schotland. Zowel sociaal werk, in crisisteams, forensisch jeugd, ggz, maar ook als jeugdbescherming. Ik wilde een nieuwe uitdaging, waar ik me volledig op kon focussen en groeien op nieuw gebied. Nu ben ik sinds april 2022 via Advizo werkzaam bij Profila Zorggroep, bij team jong. Ik ben opvoedondersteuner voor ouders met een lichte verstandelijke beperking (lvb).”

 

Een werkdag bij Profila

“Profila is een christelijke onderneming, dus we beginnen altijd met een gebedje of een stukje uit de bijbel. Daarna gaat iedereen naar zijn gezin. Daar is het heel wisselend wat je tegenkomt, afhankelijk van de problemen waar ouders tegenaan lopen.
Ik help ouders om te zorgen dat de kinderen genoeg te eten krijgen, op tijd naar school gaan, dat doktersafspraken geregeld zijn, sport, communicatie met taxi’s, huisartsen. Kortom: een stukje veiligheid voor de kinderen. Je moet bij deze doelgroep altijd aanstaan, heel alert blijven en een hoop ballen in de lucht houden. Soms zie ik bijvoorbeeld incidenten gebeuren, dan moet ik die achteraf ook melden.”

 

Hoe is het team samengesteld?

“Het team bestaat nu uit 8 ambulante medewerkers, 2 gedragsdeskundigen en een manager. Iedereen heeft een eigen caseload. Als je er niet uitkomt, kun je bij de gedragsdeskundige terecht voor antwoorden.
Een keer in de zoveel tijd kijk je samen met de gedragsdeskundige naar je caseload: hoe loopt het, waar loop je tegenaan? En elke eerste maandag van de maand is er intervisie, dan kan iemand een casus inbrengen waar hij of zij tegenaan loopt. Daar zit ook een gedragsdeskundige bij.”

 

Hoe zijn de casussen verdeeld?

“Je plant zelf je eigen agenda. Ik kom wekelijks bij gezinnen, het ene gezin 2x sommige meer omdat het iets complexer is. Er is een gezin waar ik 8 uur per week bij ben (met 6 kinderen). 
Ik begeleid 6 gezinnen met in totaal 13 kinderen. Ouders met een licht verstandelijke beperking overzien de opvoeding niet en hebben hier ondersteuning bij nodig. Ik praat dan met moeder, om te kijken hoe het gaat, en ze geven aan waar ze tegenaan lopen.”

 

Dove ouders en financiën

Het ene gezin is iets complexer dan het andere. Evelyn: “De hulp kan soms een flinke uitdaging zijn. Zo heb ik een gezin waarbij de ouders doof zijn en de kinderen niet. Consequentie in de opvoeding is dan lastig, omdat de ouders hun stem niet kunnen gebruiken. Ook verloopt de communicatie met mij via een doventolk. Dit gezin is te intensief om alleen te doen, dus dat doe ik samen met een collega.

Een ander gezin help ik ook met rechtszaken, en ik regel de financiën. Dit betekent onderzoekwerk naar stichtingen die bepaalde subsidies regelen voor fietsen/computers et cetera. Zodat de kinderen wel naar school kunnen.

Je bent vaak bezig om geld los te krijgen van gemeentes: welke regel hoort bij welk potje en hoeveel kan ik eruit halen. Ook heb ik een gezin dat veel te klein leefde, geholpen met een nieuwe woning.”

 

Is het werk goed te combineren met je eigen gezin?

“Ja, dat is prima te doen hoor. Ik werk 4 dagen en doe gewoon in het weekend leuke dingen met mijn kinderen. M’n kinderen snappen dat ik er dan ben voor andere kinderen waarvan de moeders het moeilijk hebben. Vaak klap ik wel mijn laptop nog even open als de kinderen op bed liggen. Dan zet ik er nog een paar rapportages in, prima om te doen.
En als iemand een weekje weg wil, dan spring ik in bij een gezin en andersom. Bij veel gezinnen is er in principe een eerste en een tweede verantwoordelijke, zodat eventuele ziekte ondervangen wordt.”

 

"Dit werk kan heftig zijn, maar ook heel mooi"

“Waar ik het allemaal voor doe? De hulp die ik kan bieden aan de kinderen. Soms overzien ouders het echt niet. Ik help gezinnen vanuit mijn hart en ik gun ze echt een beter en mooier leven. Structuur en regelmaat, dat ze elkaar begrijpen en dat het vervolgens beter gaat. Ouders zijn vaak heel erg getraumatiseerd en brengen dit dan onbewust over op hun kinderen. Ik wil de ketting breken dat het stopt, door ouders en kinderen moed in te spreken.

Ik wil laten zien dat het werk heel heftig kan zijn maar ook echt heel mooi. Want je ziet groei, je ziet stappen, je bouwt een band op met gezinnen. Dat dove gezin is een extreem voorbeeld. Soms kom ik ook binnen en drink ik eerst een bak thee met een moeder waarbij we ook lachen. De kinderen zijn vaak blij om mij te zien, ik krijg een knuffel als ik wegga. Het is een mooi vak. Je moet het alleen wel willen.”

 

Ook werken als ambulant begeleider in de jeugdzorg?

Heeft het verhaal van Evelyn je geïnspireerd, of twijfel je nog of je geschikt bent als ambulant begeleider jeugdzorg? Bel ons. We hebben ervaring in het veld en helpen jou op weg in je jeugdzorgcarrière. We zorgen er graag voor dat jij op je plek komt!

Contact met Advizo

Heb je een prangende vraag buiten werktijden om? Bekijk onze veelgestelde vragen of stel 'm hier! Je krijgt binnen 2 werkdagen een reactie van ons.

Wat is je naam?
Hoe kunnen we je bereiken?
Waarmee kunnen we je helpen?

Wil je weten wat we met jouw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Ben je ook zo enthousiast geworden over het werken binnen de jeugdzorg?

Laat het ons weten! We staan op werkdagen tussen 8:00 en 17:30 uur voor je klaar.

Direct contact

Simone staat voor je klaar. Stel direct al je vragen. Ook als je nog twijfels hebt: gewoon doen. We spreken je graag!

Simone Visser
HR-adviseur