Het werk als jeugdzorgwerker is ontzettend veelzijdig. De inhoud van het werk kan ontzettend variëren. Dit komt door het werken op verschillende locaties tot de complexiteit van de problematiek waar je mee te maken krijgt. Dit zijn een aantal factoren die de inhoud van jouw werk als jeugdzorger kunnen beïnvloeden:
Binnen de jeugdzorg zijn er verschillende niveaus te onderscheiden. Als je op mbo-niveau werkt, dan ben je een jeugdzorgwerker D. Heb je een hbo-bachelor? Dan kun je zowel jeugdzorgwerker A, B als C zijn. Dat hangt af van de precieze vaardigheden, taken en bevoegdheden die je inzet tijdens je werk. Binnen de jeugdzorg kunnen jouw takenpakket en de benodigde vaardigheden namelijk behoorlijk verschillen.
Een belangrijke factor die het werk van een jeugdzorgwerker beïnvloedt, is de locatie waar je wordt ingezet. Een groepswerker zal bijvoorbeeld op een begeleid-wonen locatie werken, waardoor je ook te maken krijgt met dagelijkse zaken zoals het koken van maaltijden. Een ambulante jeugdzorgwerker werkt daarentegen bij mensen thuis, waar gezinnen hun dagelijkse zaken zelf regelen.
Hoe jouw functie in de jeugdzorg eruitziet hangt ook af van de zwaarte en complexiteit van de problematiek van de jongere of het gezin. In veel situaties moet je stevig in je schoenen staan en heb je een grote mate van veerkracht en aanpassingsvermogen nodig.
In de jeugdzorg heb je ook te maken met het vrijwillige kader en het gedwongen kader. In het vrijwillig kader kiezen mensen zelf voor de hulp die je biedt. De manier waarop je wordt benaderd door cliënten zal dus anders zijn dan wanneer je werkt vanuit het gedwongen kader (jeugdbescherming). In dat geval is het winnen van vertrouwen van de jongere en het gezin een belangrijke focus in je werk.
Als jeugdzorgwerker kun je directe begeleiding bieden aan cliënten of een regiefunctie hebben, zoals bij de rol van jeugdbeschermer of jeugdconsulent. In een regiefunctie zet je de hulp in, maar verleen je deze niet zelf.
De rol van een jeugdzorgwerker is zowel uitdagend als lonend, en de inhoud van het werk kan enorm variëren op basis van verschillende factoren. Dit zijn voornamelijk vaststaande gegevens van buitenaf. Het allerbelangrijkste is echter dat je een rol kiest die past bij jouw persoonlijkheid en vaardigheden. Wil je meer weten over de verschillende aspecten van werken in de jeugdzorg? Lees dan onze jeugdzorg gids voor meer informatie.
Werk je nu in een ander vakgebied en wil je graag een overstap naar de jeugdzorg maken? Dat kan! Advizo heeft steeds meer mogelijkheden voor gemotiveerde professionals die bijvoorbeeld nog niet over een SKJ-registratie beschikken. Zo kun je binnen het gedwongen kader bijvoorbeeld ook aan de slag als Ondersteunend Jeugdbeschermer, waarin je de jeugdbeschermers ondersteund in het uitoefenen van hun werk. Meer weten? Kijk dan hier.
Wil je graag meer weten over het werken in het gedwongen kader en eerst kennis maken bij de Jeugdbescherming, meld je dan snel aan voor de Meet & Greet!